spot_img

Hoće li mjera isplate neoporezive pomoći radnicima biti produžena?

U Federaciji nitko ne posjeduje službene podatke koliko je poslodavaca iskoristilo mogućnost isplate neoporezive pomoći od 2.520 maraka radnicima.

Iz Porezne uprave FBiH kažu da ne raspolažu traženim podacima jer ih poslodavci nisu dužni dostaviti Poreznoj upravi s obzirom na to da se radi o neoporezivim naknadama zaposlenicima koje su vid olakšica za poslodavce i na koje poslodavci nisu obavezni plaćati doprinose, a na koja primanja zaposlenici nisu dužni plaćati porez na dohodak.

Federalni zastupnik i ekonomski analitičar Admir Čavalić kaže da je dobro pitanje jesu li poslodavci sebi isplatili ovu pomoć. Podatke je, kaže, uputio i Ministarstvu financija te očekuje odgovor. Ako ne od ovog ministarstva, onda “nekog tko ga može osigurati”.

Bilo bi loše i čudno da nemamo službenu evidenciju. Neslužbenu nam možda može dati Udruga poslodavaca. Podatke tražim jer su se i u Parlamentu i u javnosti pojavile polemike koliko je učinkovita ova mjera. Pitam tko je kredibilan izvor koji prati ove podatke i kako se to evidentiralo. Jednostavno, jeste dali pomoć ili ne?, kazao je Čavalić.

Ova uredba je bitna, smatra, dok se ne donesu fiskalni zakoni, “od kojih nema ništa u skorijoj budućnosti jer nemamo ni online fiskalizaciju, nije se uradilo ništa”.

Uputio sam inicijativu da se od 1. srpnja produži uredba o isplati pomoći, ne zato što je dobra već zato što je ona jedino što sada možemo osigurati radnicima i poslodavcima uslijed činjenice da nismo spustili stopu doprinosa, kazao je Čavalić.

Adnan Smailbegović iz Udruge poslodavaca FBiH kazao je kako ni oni nemaju ove podatke jer ne vode evidenciju.

Nisam siguran da itko ima tu informaciju. Tražimo od Federalne vlade da, u najmanju ruku, produži ovu odluku kakva je, mada smo predlagali bolja, fleksibilnija rješenja, ali i i ovakva odluka je bolja nego nikakva.

Radnici su se već pomalo navikli da dobivaju određeni iznos. Ako im to sada ukinete, nastat će nezadovoljstvo, poručio je Smailbegović.

Ovim povodom Udruga poslodavaca održat će sastanak u Vladi Federacije. Sastanak bi trebao, prema najavi Smailbegovića, biti održan nakon 16. lipnja, javlja Faktor.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti