Subota, 28 svibnja, 2022

Hercegovački šipak – eliksir mladosti i zdravlja

Pročitajte i ovo

Šipak je voćna vrsta čiji je uzgoj tradicionalno vezan za područje Hercegovine. Današnja proizvodnja je mala, ali zbog svoje vrijednosti zaslužuje daleko veću pažnju.

Šipak je hranjivo voće, bogato vitaminima B i C te je oduvijek cijenjen kao simbol zdravlja. Za uzgoj traži puno svjetla, a dobro podnosi visoke temperature ljetnih mjeseci i nižu relativnu vlagu zraka. Na području Hercegovine najzastupljenije sorte su Glavaš, Konjski zub i Barski sladun.

Glavaš je autohtona sorta hercegovačkih krajeva. Spada u skupinu slatko kiselih sorti. Cvijeta krajem svibnja i ne zahtijeva prisustvo oprašivača. Poželjna je sadnja na osunčanim lokacijama. Plod je krupan, prosječne težine oko 500gr. U optimalnim vremenskim uvjetima, zabilježeni su pojedini plodovi i do 1kg težine. Boja kore varira od žuto-zelene, do ružičaste ili crvene. Zrno je krupno i vrlo sočno, svijetlocrvene boje. Dozrijeva krajem rujna ili u prvoj polovini listopada.

Konjski zub je karakterističan po krupnom plodu i zrnu. Spada u skupinu slatkih sorti šipka. Plod je okruglast, a na polovima lagano spljošten. Prosječna veličina ploda je oko 560gr. Kora je ružičasto-crvena, rjeđe žuta. Zrno je izrazito krupno i sočno. Udio soka u zrnu je vrlo velik, na osnovu čega ova sorta prednjači u odnosu na druge. Dozrijeva sredinom listopada.

Barski sladun je sve popularnija sorta u Hercegovini među proizvođačima šipka. Uzgaja se kako na okućnicama tako i u novim intenzivnim nasadima. Vrlo je bujnog rasta, i dobre rodnosti. Spada u skupinu slatkih sorata. Dozrijevati počinje početkom listopada a završava krajem. Plod je srednje krupan do krupan, prosječne težine oko 370gr, žuto zelene boje, s crvenim pjegama na osunčanom dijelu. Zrna su krupna, tamnocrvene boje slatkog okusa.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Savjeti za nove roditelje: Evo kako najlakše podrignuti bebu

Novorođene bebe hrane se malo i često, tijekom dana i noći, što znači da novopečeni roditelji mogu očekivati ​​da...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo