spot_img

Hercegovački div ide u puno preuzimanje vodećeg proizvođača keksa u Hrvatskoj

Širokobriješka kompanija Mepas predložila je da se na sljedećoj Glavnoj skupštini Koestlina donese odluka o istiskivanju manjinskih dioničara (takozvani squeeze out).

Osim manjinskih dioničara Mepas bi trebao otkupiti i dionice u vlasništvu same kompanije.

Glavna skupština sazvana je za 13. listopada ove godine na kojoj manjinski dioničari neće moći osporiti takvu odluku, no najveći među njima najavljuje da će pokušati osporiti vrijednost otpremnine, javlja Lider.

Mepas ima 89,16 posto dioničkog udjela u bjelovarskom konditoru Koestlinu, dok manjinski dioničari imaju 4,34 posto. Preostali udio od 6,5 posto otpada na vlastite dionice Koestlina, a prema prijedlogu odluke o istiskivanju Mepas će otkupiti i te dionice (ukupno s dionicama manjinskih dioničara to je 10,84 posto).

Kako piše u prijedlogu odluke Glavnoj skupštini, za prenesene dionice Mepas će manjinskim dioničarima i Koestlinu isplatiti otpremninu u novcu u iznosu od 68,81 eura za jednu dionicu Društva koja je u cijelosti otplaćena i na kojoj ne postoje upisani tereti. Za dionice koje pak nisu u cijelosti otplaćene i/ili na kojima postoje tereti, otpremnina koja će se platiti manjinskim dioničarima bit će umanjena za stvarni iznos tereta i/ili za iznos obveze otplate.

Da je cijena dionice primjerena, navodi se dalje, potvrdio je u svom izvješću stalni sudski vještaka Denis Smolar (iz društva Denves Advisory) kojeg je rješenjem od 30. kolovoza imenovao Trgovački sud u Bjelovaru. Međutim, najveći manjinski dioničar Zvonimir Vukadin, koji ima dionički udio od 0,4 posto, smatra da ta cijena nije primjerena.

Inače, temeljni kapital kompanije Mepas iznosi 12,8 milijuna eura, a na čelu su joj Krešimir Pajić (predsjednik) i Ivan Grbešić (član Uprave). Lanjski prihod joj je povećan na 22,5 milijuna eura (u 2021. iznosio je 19 milijuna eura), dok je gubitak iznosio 773,3 tisuće eura.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti