Helez poziva Hrvatsku da pomogne pridruživanje BiH NATO-u

25.01.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na sjednici Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine je izglasano novo Vijece ministara i potvrdjeni su svi predlozeni ministri i zamjenici ministara. Photo: Armin Durgut/PIXSELL Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Ministar obrane BiH Zukan Helez pozvao je Hrvatsku i Crnu Goru da aktivnije lobiraju za pridruživanje BiH NATO-u.

Istodobno je ocijenio kako BiH zbog rata koji je Rusija povela protiv Ukrajine sada hitno treba značajniju pomoć Alijanse u opremanju svoje vojske.

BiH trenutačno ima odobren Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), no on ne definira nikakve vremenske okvire za stjecanje punopravnog članstva nego tek reforme koje je potrebno poduzeti da bi se taj cilj ostvario.

Punopravno članstvo u NATO-u utvrđeno je kao cilj Zakonom o obrani BiH i važećom vanjskopolitičkom strategijom, no to uporno osporavaju vlasti Republike Srpske čiji dužnosnici predvođeni Miloradom Dodikom kažu kako RS nikada neće dati takvu suglasnost, a istodobno inzistiraju na tijesnim vezama tog entiteta s Moskvom.

Helez koji je ministrom obrane postao kao kadar SDP BiH, a istodobno je i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH iz reda Bošnjaka uvjeren je da se te blokade ipak mogu otkloniti i članstvo u NATO-u smatra najvažnijim vanjskopolitičkim ciljem koji njegova zemlja treba ostvariti i prije eventualnog pristupanja Europskoj uniji, prenosi Hina.

U intervjuu za agenciju Fena pozvao je susjedne države koje su članice NATO-a da tome pomognu.

Hrvatska i Crna Gora su članice NATO saveza i njihova pomoć nam je potrebna prilikom predaje zahtjeva za članstvo u NATO savez. Kada se glasuje o prijemu nove članice NATO saveza, potrebno je da se glasuje konsenzusom svih članica i zbog toga predstavnike Hrvatske i Crne Gore vidim kao lobiste prilikom glasovnja za punopravno članstvo BiH u NATO savezu, kazao je Helez.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je ranije ovog tjedna najavio kako će Alijansa zbog rata u Ukrajini posebnu pozornost posvetiti upravo BiH te Gruziji i Moldaviji gdje Rusija pokušava ojačati svoj utjecaj.

Ministar obrane BiH kazao je kako sada stoga očekuje dodatnu pomoć u naoružanju i opremi od članica NATO saveza na bilateralnom planu, ali i od tog saveza u cjelosti.

Naše oružane snage moraju biti opremljenije, istaknuo je Helez aludirajući na ograničenja za obranu u državnom proračunu koji je na prosječnoj godišnjoj razini tek nešto većoj od 140 milijuna eura ili 0,6 posto proračuna, ali i političke opstrukcije koje su dovele do toga da bosanskohercegovačka vojska kronično pati zbog manjka naoružanja i opreme.

Na popisu 145 zemalja svijeta čije vojne snage analizira američki portal Global Firepower BiH je sa svojih deset tisuća profesionalnih pripadnika tek na 133. mjestu dok je Hrvatska 59., a Srbija 58.

Oružane snage BiH koje na papiru imaju 69 tenkova navodno mogu računati tek na njih četiri koliko ih je sada ispravno, a nešto bolje je stanje tek s pješačkim naoružanjem kojega je ispravno oko 60 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Nova 63 radna mjesta u Busovači, tržni centar uskoro otvara svoja vrata

Ćiro Blažević pokopan u Aleji velikana