Subota, 27 veljače, 2021

GSS BIH: Upozorenje posjetiteljima planina

Pročitajte i ovo

Hrvati protiv najavljenje gradnje džamije na Rostovu: traže da se nađu tijela 15 nestalih

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB Bugojna, koju čine Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Hrvatska...

Fotografija dana: Pred smiraj noći u Busovači

U selu su usnuli jablani, Što priču su pričali neku… Sad šutnja je… Ponoć tek silazi Na gaje i livadu meku. Iz bašča...

Raste broj zaposlenih, u Busovači ukupno 2.244 radna mjesta

Iz Porezne uprave FBiH priopćeno je da je 15. veljače 2021. godine ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH, prema...
Zbog velikih nanosa snijega i niskih temperatura u gorju, najavljenih vremenskih prilika te povećane posjećenosti planinskih područja pozivamo sve posjetitelje planina na veliki oprez zbog opasnosti od lavina, mogućnosti nestanka i smrzavanja te ozljeda na skijaškim stazama i izvan njih.

Vrlo visoka opasnost od lavina

Visoke količine snijega koje su prekrile gorje u kombinaciji s djelovanjem vjetra i najavljenim variranjem temperatura povećali su rizike za nastanak lavina na visoku razinu! Posebno visoki rizik od lavina postoji na strmim padinama (nagiba preko 30 stupnjeva), sjevernim i sjeveroistočnim obroncima.

Otežana orijenacija i iznimno niske temperature

I za najbolje poznavatelje terena i u idealnim uvjetima snijeg mjenja vizure i otežava orijentaciju. Velike količine snijega, mećave, naoblaka, vjetrovi i smanjena vidljivost u narednim danima dodatno će otežati orijentaciju i najiskusnijim posjetiteljima planina. Bez obzira na iskustvo i opremu u kojoj se krećete, dezorijentirani i bez zaklona, u ovakvim vremenskim uvjetima ste u pogibeljnoj opasnosti.

- Advertisement -

Povećan rizik od ozlijeđivanja i na uređenim skijalištima i izletištima

Zbog povećane posjećenosti izletničkih i skijaških centara u planinama povećana je opasnost od ozlijeđivanja. Posljednjih nekoliko dana pripadnici gorskih službi spašavanja koji osiguravaju skijališta imali su nekoliko ozbiljnih intervencija. Pri izlasku na skijališta dobro se zagrijte, opremite odgovarajućom opremom (odjeća, zaštitne nočale, kaciga za glavu) i striktno poštujte pravila i upute ponašanja na skijalištima. Ne napuštajte označene staze i uređene dijelove skijališta!

Ne idite u gorje ako nije nužno

Bez obzira na namjere vašeg odlaska u gorje razmislite prije nego se “prepustite” rizicima koji zbog trenutnih uvjeta i prognoziranih vremenskih prilika prijete narednih dana. O svojim namjerama obavijestite druge osobe.

IZVOR:gss.ba

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Preminuo 19-godišnji sportaš iz BiH, prijatelji u suzama

Rijad Đulić (19) preminuo je u Sarajevu. Njegovi prijatelji se opraštaju od njega, piše Avaz. Kako piše Sportsport, Rijad je...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo