Građani BiH plaćaju 10 posto skuplje brašno i ulje

Potrošači u BiH brašno i ulje plaćaju 10 posto skuplje u odnosu na razdoblje od prije nekoliko mjeseci. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, pšenično brašno iznosilo je marku po kilogramu, a posljednji podaci pokazuju kako mu je cijena 1,1 KM, dok je ulje s dvije marke skočilo na 2,2 KM po litru.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kaže za Nezavisne novine kako je brašno poskupjelo u Srbiji, iz koje BiH mnogo uvozi.

“Recimo, tijekom žetve cijena brašna u Srbiji bila je oko 200 eura po toni, sada je oko 230 eura po toni, a mi oduvijek uvozimo brašno iz Srbije. Što se tiče domaćeg brašna, kod mene u tvrtki nije se mijenjala cijena. Ali, s obzirom na to da je i pšenica poskupjela, možda oko 30 eura po toni, realno je očekivati da i domaći mlinovi podignu cijene”, kazao je Kos.

Borci za zaštitu prava potrošača ocjenjuju kako je u pitanju novi udar na novčanike bh. građana. Institucije bi, ističu, trebale reagirati.

“Problem je što mi zaista imamo taj fenomen ‘puzajućeg’ poskupljenja, često bez ikakvog opravdanja. Mi živimo u društvenoekonomskom modelu tržišne ekonomije, gdje je slobodno formiranje cijena, ali imamo mehanizme koji ipak sprečavaju da dolazi do monopola. Međutim, često nema kontrola”, rekao je Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura” iz Mostara.

Prema podacima Saveza sindikata RS, sindikalna potrošačka košara za listopad 2020. godine iznosila je 1.951 KM. Mjesec ranije, sindikalna potrošačka košara u RS iznosila je 1.927 KM. Kao i ranijih mjeseci, i u listopadu, izračunali su sindikalci, najviše novca trebalo je upravo za hranu.

“Obitelji u Republici Srpskoj najviše novca u listopadu su trošile za nabavku hrane – 727,9 KM, za stanovanje i komunalne usluge – 591,5 KM te za tekuće održavanje domaćinstva – 105,4 KM”, naveli su iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Inače, osim brašna i ulja, cijene još nekih životnih namirnica u proteklim mjesecima su korigirane. Govedina bez kosti je, primjerice, u listopadu bila skuplja u odnosu na rujan, dok svinjetini i piletini cijene nisu mijenjane, baš kao ni mlijeku i siru. Jaja su u rujnu u prosjeku iznosila 0,2 KM, a mjesec kasnije za komad je trebalo izdvojiti 0,3 KM.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

6. prosinca u 17.30 sati kod adventskih kućica Dječja zabava u povodu blagdana sv. Nikole

VIDEO: Travnički fotograf preko 50 godina iz dana u dan fotografira prizore u gradu