spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Građani BiH i dalje masovno kupuju euro! BiH dijeli sudbinu Europe

Usprkos činjenici da je europska valuta pala ispod dolara, prvi put za dva desetljeća, u domaćim mjenjačnicama kažu da građani i dalje najviše kupuju upravo euro. Potražnja za eurom u BiH povećana je početkom rata u Ukrajini, većinom zbog straha, pa su građani počeli masovno mijenjati konvertibilne marke u eure.

Mjesecima kasnije, iako euro pada, na domaćem tržištu ništa se ne mijenja. U banjolučkoj mjenjačnici “Kali” rekli su za “Glas Srpske” da se euro najviše kupuje.

– Osim toga, u ovo doba godine traži se i kuna jer građani ljetuju na Hrvatskom primorju. Euro je i dalje najtraženiji iako ima pojedinačnog zanimanja za švicarski franak – rekli su u mjenjačnici “Kali”.

Za novčanicama eura najveća potražnja vlada i u Bijeljini.

– Građani mijenjaju novac možda i više nego što bi trebalo. U opticaju su razne strane valute, ali euro kupuju najviše – rekli su u poslovnici mjenjačnice “Exckusive Change” u Bijeljini.

Ekonomist Zoran Pavlović kaže da je konvertibilna marka vezana za euro, te da će BiH dijeliti sudbinu Europe.

– S jedne strane, nestabilnost u Europi veže se za sankcije koje su usmjerene prema Rusiji, a koje su izazvale inflaciju i poskupljenje robe na njemačkom tržištu. Ljudi pokušavaju s novcem koji imaju uraditi nešto kako bi sačuvali vrijednost. Jedna od mogućnosti je da iz slabije valute novac pretvarate u jaču. U svijetu sada masovno euro mijenjaju u dolar, a okreću se i švicarskom franku. Vidjet ćemo što će biti kod nas, rekao je Pavlović.

Naglasio je da svatko traži način da sačuva vrijednost koju ima u džepu ili na računu, zbog čega pojedini kupuju nekretnine, a drugi zlato.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti