Subota, 8 svibnja, 2021

Gotovo polovina poslodavaca u FBiH najavila rast plaća u ovoj godini

Pročitajte i ovo

Čavara: Pandemija je nanijela štetu gospodarstvu, moramo stvoriti pretpostavke za novi uzlet

U povodu Međunarodnog praznika rada, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuo je kako i ove godine Međunarodni praznik rada...

VIDEO: Uzgoj afričkih nojeva u Travniku

"Oliver Topalović i Vilim Lovrinović poznati YouTuberi s kanala Dolina Lašve, nakon napornog radnog dana, odmor i relaksaciju pronašli...

BUSOVAČA: Novi termin sakramenta Svete krizme u našoj župi

Objavu prenosimo sa Facebook stranice Župa sv. Ante Padovanskog Busovača: "Dragi župljani, upravo smo dobili termin iz Ordinarijata i javljamo...
Unatoč činjenici da je krenula neizvjesno, 2021. godina za brojne radnike u Bosni i Hercegovini mogla bi donijeti veća primanja. Prema istraživanju Federalnoga zavoda za zapošljavanje, 43 posto poslodavaca, koji su sudjelovali u istraživanju tržišta rada u Federaciji BiH 2020./2021. – analiza potreba i kretanja na tržištu rada, izjavilo je kako planira povećanje plaća u ovoj godini.

Županije i razlike

Najveći broj njih očekuje povećanje plaća u visini od 10 posto. Zanimljivo je spomenuti kako je najveći broj poslodavaca koji je najavio povećanje plaća iz Hercegbosanske županije. Od ukupnog broja anketiranih poslodavaca iz Hercegbosanske županije, 68 posto njih izjavilo je kako planira povećanje plaće tijekom 2021. godine.

Isto je najavilo i 57 posto anketiranih poslodavaca iz Posavske županije, kao i 53 posto iz Zeničko-dobojske županije, navodi se u ovom istraživanju. U Zapadnohercegovačkoj županiji rast plaća od 10 posto procjenjuje 25 anketiranih poslodavaca, dok jedan poslodavac očekuje mogućnost rasta plaća do 20 posto. Međutim, 36 poslodavaca iz ove županije tijekom 2021. godine ne očekuje rast plaća. Kada je riječ o Hercegovačko-neretvanskoj županiji, od ukupno 124 anketirana poslodavca, 36 ih očekuje rast plaća, dok ih 88 misli kako se u ovoj godini neće steći uvjeti za to. Rast plaća može očekivati i veći broj zaposlenih u tvrtkama na području Srednjobosanske županije.

Naime, u toj županiji, od ukupno 115 anketiranih poslodavaca, 55 ih smatra kako bi moglo doći do rasta plaća, od toga je devet poslodavaca mišljenja kako bi zaposlenici mogli profitirati za čak 20 posto. Zanimljivi su i podaci u kojim djelatnostima se očekuje rast plaća. Prema ovom istraživanju Federalnog zavoda za zapošljavanje, rast plaća u 2021. godini u najvećem omjeru planiran je u prerađivačkoj industriji te u trgovini. Određen broj poslodavaca koji se bave graditeljstvom također je najavio rast plaća svojim djelatnicima. Riječ je uglavnom o tvrtkama iz Zeničko-dobojske, Srednjobosanske, Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Sarajevske županije. Rast plaća mogu očekivati i zaposleni u ugostiteljstvu. Naime, u svim županijama određen broj poslodavaca iz ovog sektora najavio je mogućnost rasta plaća do 10 posto. Za razliku od navedenih zanimanja, zaposleni u proizvodnji i opskrbi električnom energijom, opskrbi vodom, poslovanju nekretninama, umjetnosti… u ovoj godini, sudeći prema podacima ovog istraživanja, ne mogu očekivati rast prihoda.

- Advertisement -

Velike tvrtke i planovi

Budući da su u istraživanju sudjelovala 1184 poslodavaca s područja cijele Federacije BiH, među kojima su mala, srednja i velika poduzeća, rađen je presjek rasta plaća i po veličini poduzeća. U odnosu na ukupan broj anketiranih tvrtki mikro i male veličine, udio tih poduzeća s planiranim rastom plaća iznosi 39 posto, dok je 52 posto velikih tvrtki također najavilo rast plaća.

U ZHŽ-u je rast plaća najavilo 19 mikropoduzeća i malih poduzeća, šest tvrtki srednje veličine i jedna velika tvrtka. U HNŽ-u povišici se mogu nadati radnici 27 malih poduzeća, osam srednjih i jednoga velikog. U HBŽ-u je rast plaća najavilo 20 malih poduzeća, tri srednja i ni jedno veliko.

IZVOR:pogled.ba

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Busovačka autorica Mirjana Jezildžić promovira knjigu “Od početka do početka”

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” podružnica Busovača će se održati promocija knjige  “Od početka do početka”  busovačke autorice Mirjane Jezildžić. Nakladnici: HKD Napredak podružnica...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo