Srijeda, 25 svibnja, 2022

Gotovo 80 posto novogodišnjih dijeta ne uspije

Pročitajte i ovo

Prema US News & World Report-u, stopa neuspjeha novogodišnjih odluka je oko 80%, a većina njih izgubi odlučnost do sredine veljače. Pa zašto naše novogodišnje odluke nikad nisu uspješne? I zašto je toliko teško promijeniti prehranu i hraniti se zdravije?

Liječnica Alona za Metro je podijelila razloge zašto 80% novogodišnjih odluka o prehrani propadne do veljače i kako možete izbjeći iste zamke.

Zanemarujete biološke nagone

Tijekom blagdana normalno je i lijepo se prepustiti hrani, a često se oslanjamo na novogodišnje odluke kako bismo poništili svoje prehrambene navike. “Mi smo programirani da tražimo gustoću kalorija, često s ultra-prerađenom hranom, koja održava visoke kalorije, ali eliminira vlakna i vodu potrebne da se naš sustav zasićenja isključi. Kao rezultat toga, previše jedemo visokokaloričnu hranu s visokim udjelom masti, a na Novu godinu osjećamo se ograničeno, zakinuto i tjeskobno”, objasnila je Alona.

Fokusirate se na vanjske čimbenike

Uobičajene novogodišnje odluke, poput mršavljenja ili želje za više novca, ograničene su jer zanemaruju naše unutarnje potrebe. Mršavljenje je jedan od načina da zadovoljimo našu potrebu za zdravljem, ali ne ako se to čini na nezdrave načine, npr. lišavanja i ograničenja. Ključno je definirati što nam stvarno treba, kako zadovoljiti te potrebe i koje su najodrživije.

Radite to sami

Promjena je teška, još više kada je pokušamo sami. “Dijeta zajedno s članom obitelji ili prijateljem povećava uspjeh u uvođenju održivih promjena jer možete redovito pratiti i izvješćivati ​​o svom napretku. Korištenje aplikacije za praćenje hrane također može biti od koristi”, savjetovala je liječnica.

Pronađite svoje ‘zašto’

Obično se fokusiramo na što, a ne zašto, želimo nešto promijeniti. Fokusiranje na što želimo promijeniti je ograničavajuće i izazovno te može izazvati veliki stres i tjeskobu, dok poznavanje zašto nešto želimo promijeniti i uspostavljanje strategija koje najbolje pomažu u ispunjavanju tih potreba povećava mogućnost dugoročnog uspjeha.

Usporite

Primamljivo je zaroniti odmah čim počne nova godina, ali Alon kaže da je zapravo korisnije napraviti postupne promjene. “Postepene promjene tijekom tri mjeseca do godinu dana najbolji su način za održavanje zdravih prehrambenih navika. Gubitak od 10 kilograma u 10 dana samo da biste vratili 20 kilograma nije održiv. Umjesto toga, što ako izgubimo 1 kilogram svakih 10 dana na način u kojem možemo uživati ​​i održati ga?”

Definirajte konkretne ciljeve

Alona kaže da što ste konkretniji u definiranju zašto i što želite promijeniti, to će biti veća stopa uspjeha. “Navedite što više detalja i uključite pripremu u svoje planiranje”, predlaže ona. “Koje stvari morate postaviti prije nego što pokušate ostvariti svoje ciljeve? Izrada planova obroka i popisa za kupnju pomažu u promjeni prehrambenih navika, a izrada proračuna pomaže u upravljanju financijama.”

Planirajte neuspjeh

Ometanja, razočaranja i neuspjesi dio su života. Trebali bismo očekivati ​​da ćete posustati u nekom trenutku ili nekoliko točaka tijekom godine. Uspjeh nije u izbjegavanju ovih situacija, već u planiranju za njih. Dakle, dok planirate što i zašto, uključite i kako. Kako ćete se vratiti na pravi put? Koji su neki od koraka koje ćete poduzeti da se vratite svojim ciljevima?

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

OGROMNE ŠTETE, STRADALO NEKOLIKO GRADOVA Nikad veći led pao na sjeveru Hrvatske

DHMZ Republike Hrvatske izdao je upozorenje u trenu kad je tučonosni oblak već “rasipao” svoj teret na sjeveru Hrvatske....
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo