spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Gorivo u BiH poskupilo za 5 pfeninga

Zbog rasta cijene barela sirove nafte na svjetskim burzama na 91,17 dolara, i na crpkama u BiH u narednim danima se očekuju više cijene goriva za pet pfeninga po litri.

Da će doći do rasta cijena naftnih derivata u Srpskoj potvrdio je za “Nezavisne novine” Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, koji ističe da se očekuju cijene više za pet pfeninga po litri za sve vrste naftnih derivata.

“Stvorili su se uvjeti budući da su cijene na ovoj razini već 15 dana, a i zalihe su se istrošile, tako da je realno očekivati nove cijene na crpkama”, kazao je Savić i dodao da svjetske burze diktiraju cijenu goriva na domaćim crpkama.

Ističe da ukoliko neke crpkene podignu cijene, to će, kako kaže Savić, ići protiv njih.

Kako je rekao, barem što se tiče Banja Luke, dizel trenutno košta 2,69 KM, a benzin od 2,65 do 2,69 KM po litri.

Dodao je da u narednom razdoblju očekuje veće cijene benzina od dizela, jer, kako kaže, veće su ulazne cijene.

Naime, kako je za “Nezavisne novine” rekao Almir Bečarević, stručnjak za energetiku u FBiH, posljednja dva-tri dana već je došlo do korekcija cijena na pumpama.

“Zbog svih dešavanja u svijetu logično je i očekivati da će dizel preći tri marke, dok će ostali derivati biti između 2,70 i 2,90 KM, a tržište je veoma napeto”, kazao je Bečarević.

Dodaje da su razlozi rasta u smanjenju proizvodnih kvota, ali da su smanjene i rezerve.

“Već nekoliko dana bilježi se poskupljenje nafte na svjetskim burzama, a prognoze su da će cijene i dalje rasti, pa tako sad barel nafte košta 91,17 dolara, što je za 10 posto više od početka godine”, kazao je Bečarević i istaknuo da je ovo najviša cijena u posljednjih pet mjeseci.

“Čim dođe do viših cijena nafte, očekujemo i poskupljenje plina”, pojasnio je Bečarević.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora, kazala je ranije za “Nezavisne novine” da su građani BiH potpuno ‘oguglali’ na podizanje cijena pa tako i u slučaju goriva.

“Na cijenu goriva definitivno ne može utjecati nitko, te kada dođe do rasta cijene barela na svjetskoj razini dođe do poskupljenja i kod nas, ali realno je da mora postojati određeno razdoblje da bi se to odrazilo na naše tržište”, kazala je Marić.

Ističe da će poskupljenje goriva na crpkama u BiH biti ogroman udar na potrošače, jer su automobili, kako kaže, prijeka potreba.

“Ovo zaista više ne vodi ničemu… Ne znam ni kako više potrošačku korpu možemo definirati, korpu koja je prešla 3.000 KM, a znamo ako dođe do viših cijena goriva da će i cijena ostalih namirnica porasti”, kazala je Marić i poručila da će poskupljenja biti problem građanima.

Podsjetimo, na londonskom je tržištu cijena barela prošlog tjedna skočila 4,2 posto, na 91,17 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,5 posto, na 86,91 dolar. Skok cijena nafte na najviše razine u pet mjeseci ponajviše je posljedica rasta napetosti na Bliskom istoku.

I u Hrvatskoj od danas poskupljuje gorivo za dva, a dizel za jedan cent, odlučila je u ponedjeljak Vlada na telefonskoj sjednici.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti