spot_img
Utorak, 26 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaCRNA KRONIKA"Gledali smo svaki Kiarin udah i treptaj, nadali se i radovali. Ali...

“Gledali smo svaki Kiarin udah i treptaj, nadali se i radovali. Ali znali smo da se bliži rastanak”

Kiara Goršić (8) preminula je 25. srpnja nakon lavovske borbe s najtežim oblikom zloćudnog tumora na mozgu. Otac Valentino želi da njezina borba bude inspiracija i da snage drugima koji se nađu u sličnoj situaciji.

“Još je osjećam uz sebe. Osjećam njezin miris, njezinu toplinu…Teško mi je pojmiti da je nema. Onaj dan, kada je otišla u prvi tren uz svu bol osjetite olakšanje jer se ona više ne muči, ali svaki sat nakon toga sve je teži i tež”i – priča otac Valentino Goršić za 24sata koji je sa suprugom Matom, mlađom kćeri i Mateinim roditeljima u San Franciscu gdje je zauvijek zaspala njihova Kiara (8).

– Prije nešto više od dva tjedna stalo joj je srce na 12 minuta. Taj zastoj je oštetio bubrege, moždane funkcije i ostale organe. Bilo je jasno da Kiara tu bitku ne može dobiti – priča Valentino. On i supruga Matea zadnjih mjeseci uglavnom su samo s obitelji dijelili detalje zdravstvenoga stanja malene. U tišini, daleko od javnosti, nakon tog zastoja srca, u San Francisco su stigli djedovi, bake, tete…da se pozdrave od plavog anđelka iako, dok god joj je srce tuklo, tinjala je mala nada da će otvoriti oči barem na još jedan dan.

Tata Valentino otvoreno je iznosi dojmove o svemu, trezveno, znajući da za tu vrstu bolesti još nema lijeka, ali odmah je po saznanju dijagnoze prije godinu dana rekao da će on i supruga napraviti apsolutno sve što je u njihovoj moći da Kiara poživi što dulje može i koliko može kvalitetan život u nadi da će medicina iznjedriti čudo.

Kiara je na eksperimentalno liječenje u San Francisco otputovala pred Božić 2021. Bili su to za Goršiće dani prepuni emocija u kojima su se vrtoglavo miješali strah i nada. I dosta, jedno čudo se počelo rađati. Tumor se rapidno bio smanjio i činilo se da je Kiara dobila jedinstvenu priliku za nastavak svog dječjeg života punog snova.

– Gledali smo svaki njen udah i treptaj. Radovali se kada bi na trenutak otvorila oči ili pomaknula ručicu. Djelovala je zarobljeno u vlastitom tijelu. Teško je gledati vlastito dijete u takvoj borbi. Bilo nam je jasno iz dana u dan da više nema spasa. Na kraju su liječnici ugasili aparate… – priča Valentino. Kiara je doista imala maksimalan tretman, iako Valentino priznaje da jednu stvar zamjera američkoj bolnici i liječnicima

. – Nisu nam rekli sve rizike posljednje operacije već su konstatirali da je to najbolje za Kiaru i da joj od toga može biti samo bolje. Mi smo znali koliko nam je dijete bolesno i da tu nema lijeka, ali boli me što su zadnje moje riječi, koje sam svojem djetetu u prisebnom stanju, bile zapravo bile laž, a da to nisam znao. S time ću morati živjeti do kraja života – kaže Valentino.

Teško je ikome pojmiti kako roditelji smognu snage da u svoj toj boli još moraju organizirati prijevoz djeteta preko oceana do rodnog grada u kojem će počivati.

– Nema druge, morate. U svom ovom užasu eto postoje tvrtke koje se time bave i ljudi koji vas upute pa su tako i nas. Uglavnom ne možete preminulu osobu prevoziti bilo kojim letom. Zbog toga ćemo još dva tjedna ostati u Americi jer Kiaru sigurno nećemo ovdje ostaviti samu. Kako smo došli, tako ćemo se i vratiti svi zajedno kući, samo eto ona ovoga puta neće sjediti kraj nas…- dodaje Valentino. Otkriva nam da će jedino Kiarin tumor ostati u Americi.

– Odlučili smo da tumor izvade i da ostane na njihovom institutu ne bi li im pomogao u istraživanjima i možda sutra zahvaljujući novim otkrićima spasili dugu djecu. Osim toga odlučili smo da ne želimo da taj monstrum niti jednog trenutka više bude s našom kćeri – kaže nam Valentino.

Podsjetimo, Kiarin otac Valentino Goršić obratio se javnosti na svojem Facebook profilu.  “Dragi naši svi, Kiaristi naši, prijatelji i rodbino, svi vi koji ste bili uz nas u vašim mislima dok smo mi provodili najteže trenutke naših života… teško je naći prave riječi… ova borba je bila nemilosrdna, neprijatelj je bio jak, ali i naša/vaša Kiara, vjerujte, bila je dostojan suparnik, borila se do svoje zadnje sekunde”, napisao je između ostalog Kiarin otac.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti