spot_img
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Galić: Potrebno nam je 1300 policijskih službenika

Granična policija Bosne i Hercegovine institucija je koja ulaže maksimalne napore na očuvanju granice BiH te se u tom kontekstu suočavala u proteklom razdoblju s velikim pritiskom ilegalnih migranata na istočnu granicu. Graničnoj policiji dulje vrijeme nedostaje veliki broj službenika kako bi se učinkovito pokrila tzv. zelena granica, no i unatoč nizu apela koje konstantno šalju, vlasti u BiH do sada nisu pokazale sluha za probleme s kojima se suočava Granična policija BiH. O ovoj, ali i drugim aktualnim temama, u razgovoru za Večernji list BiH govorio je ravnatelj Granične policije Zoran Galić koji je, između ostaloga, naglasio kako Granična policija BiH radi u skladu s pravilnikom koji je nepromijenjen gotovo 20 godina.

“Prema istom, nedostaje nam 340 policijskih službenika za obavljanje redovitih aktivnosti u nadzoru granice, Međutim, kako bi se zaštitile sve kritične točke nezakonitih prelazaka, potrebno je oko 1300 policijskih službenika”, upozorio je Galić. Navodi kako je privremeno oslabljen migracijski pritisak, kao i inače u zimskom razdoblju kada vremenski uvjeti otežavaju nezakonit prelazak državne granice preko rijeke Drine i preko planinskih prijevoja, no, prema dosadašnjem iskustvu, s boljim vremenskim uvjetima, već na proljeće, očekuje se ponovno intenziviranje pokušaja nezakonitih prelazaka državne granice.

U kontekstu situacije iz prošle godine, pripadnici Granične policije BiH lani su odvratili oko 12.000 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice. Najveći pritisak je na istočnom dijelu granice, iz smjera Srbije i Crne Gore.

Konstantno se poziva na promjenu pravilnika Granične policije, kojom bi se omogućila bolja kadrovska popunjenost na terenu, no za sada nije bilo spremnosti. Kakvo je vaše mišljenje, zbog čega?

– Granična policija BiH u nekoliko navrata mijenjala je pravilnik i dopunjavala ga prema europskim standardima. Imali smo gotov pravilnik i 2017. godine, no nikada nismo naišli na razumijevanje nadležnih tijela za usvajanje novog pravilnika jer se, nažalost, isključivo gledala politička dimenzija, a ne profesionalna, pa je time svaka izmjena istog bila stopirana. Najnoviji pravilnik o unutarnjem ustroju Granične policije, izrađen i predložen u svibnju 2020. godine Ministarstvu sigurnosti BiH, u najvećoj je mjeri usklađen s EU standardima, a u njemu je iskazana potreba za 1300 policijskih službenika i trenutačno je u fazi izmjena i dopuna. Nadam se da će vlast ovaj put imati više razumijevanja te da će novi pravilnik konačno biti usvojen.

Kakve posljedice primjena ovakvog pravilnika ima na terenu? Koliko službenika nedostaje za učinkovito pokrivanje tzv. zelene granice?

– Granična policija BiH radi u skladu s pravilnikom koji je nepromijenjen gotovo 20 godina. Prema istom, nedostaje nam 340 policijskih službenika za obavljanje redovitih aktivnosti u nadzoru granice. Međutim, kako bi se zaštitile sve kritične točke nezakonitih prelazaka, potrebno je oko 1300 policijskih službenika. Još uvijek se borimo da se popune barem radna mjesta predviđena starim pravilnikom jer konstantnim nedostatkom policijskih službenika ne možemo adekvatno zaštititi državnu granicu. Problem nastaje i kada dobijemo suglasnost Vijeća ministara, npr. za prijam novih 100 službenika. Dok prođu natječajna procedura i školovanje, isti broj službenika ode u mirovinu. Zbog toga smo i predlagali izmjene pravilnika jer starim pravilnikom nisu predviđeni globalni izazovi i potrebno ga je mijenjati.

Kakvi su zahtjevi u kontekstu materijalno-tehničke opremljenosti?

– Najveći problem Granične policije BiH u borbi protiv nezakonitih migracija, uz kadrovsku nepopunjenost, jest i nedovoljna materijalno-tehnička opremljenost, posebno opremljenost specijalističkom opremom za nadzor granice, što dodatno otežava rad policijskih službenika koji se nadljudskim naporima bore kako bi se adekvatno zaštitila državna granica.

Postoje li neke procjene o razvoju situacije s migracijama kada je riječ o idućem razdoblju?

– Privremeno je oslabljen migracijski pritisak, kao i inače u zimskom razdoblju kada vremenski uvjeti otežavaju nezakonit prelazak državne granice preko rijeke Drine i preko planinskih prijevoja, no, prema dosadašnjem iskustvu, s boljim vremenskim uvjetima, već na proljeće očekuje se ponovno intenziviranje pokušaja nezakonitih prelazaka državne granice. Granična policija BiH prati stanje nezakonitih migracija na cjelokupnoj državnoj granici te, prema procjeni i analizi rizika, preraspoređuje postojeće kadrove na dijelove granice gdje je najveći migracijski pritisak.

Bez obzira na veliki pritisak, Granična policija uspjela je u velikoj mjeri spriječiti ulazak ilegalnih migranata u BiH. O kojim se brojkama radi kada je riječ o prošloj godini?

– Kada je riječ o pokušajima nezakonitih prelazaka državne granice, pripadnici Granične policije BiH prošle su godine odvratili oko 12.000 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice.

Najveći pritisak je na istočnom dijelu granice, iz smjera Srbije i Crne Gore, a prema državljanstvima, riječ je najviše o državljanima Pakistana, Afganistana, Maroka.

Možete li se osvrnuti na rad Granične policije BiH kada je riječ o borbi protiv različitih drugih kaznenih djela?

– Uz sve probleme s kojima se susreću policijski službenici Granične policije BiH, koji su svakodnevno izloženi opasnostima, posebno kada je riječ o pojačanom migracijskom pritisku, rezultati rada pokazuju da se uspješno borimo protiv svakog oblika kriminala. Od značajnijih akcija, važno je spomenuti da je Središnji istražni ured Granične policije BiH tijekom 2020. godine proveo velike operativne akcije usmjerene na razbijanje organiziranih kriminalnih skupina koje se bave krijumčarenjem migranata, kao što su “Lipa”, “Boat”, zatim opsežnu akciju “Wolf”, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, gdje je bilo angažirano 250 policijskih službenika u vezi s kaznenim djelom krijumčarenja i raspačavanja cigareta, akciju “Diablo”, tijekom koje je otkriveno 110 kg opojne droge, i drugo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM