Franjevci u Karlovcu pola sata zvonili crkvenim zvonima, kapelan otkrio razlog: “Željeli smo pomoći građanima…”

U utorak su u Karlovcu crkvena zvona punom snagom zvonila pola sata, a razlog je bio stari običaj koji se, tvrde franjevci, pokazao vrlo korisnim.

Naime, nad grad su se u večernjim satima nadvili tamni oblaci, a navodno je prijetila tuča koja je posljednjih dana poharala velik dio Zagorja i djelomično druge županije sjeverne i središnje Hrvatske.

Kapelan Presvetog Trojstva fra Mate Bašić sjetio se prakse koja se koristila u nekim davnim vremenima, kada se vjerovalo da glasna zvonjava crkvenih zvona može otjerati oblake i spasiti stanovništvo od nevremena. Stoga je odlučio upaliti crkvena zvona kako bi rastjerao oblake i moguću tuču, a onda i štetu u svom gradu, piše Radio Mrežnica.

“Vidjelo se da se sprema nevrijeme, za nas je bila najavljena tuča, kad sam vidio kakvi oblaci dolaze jedino što mi je palo na pamet bila su zvona. Znamo da su se naši stari uvijek protiv tuče i nevremena borili zvonima, a znamo da i nema te protugradne obrane, a mi smo željeli pomoći građanima, svima koji žive od poljoprivrede, svima kojima su automobili vani i eto, odlučio sam upaliti crkvena zvona pa neka zvone”, rekao je za spomenuti radio.

Zvonjava je na kraju trajala punih pola sata, a Fra Mate kaže da je bilo jako interesantno i, čemu su navodno svjedočili mnogi, kad su zvona počela zvoniti iznad same crkve, odnosno zvonika, oblaka nije bilo.

Protugradnu opremu nemaju, ali imaju gotovo sto godina staru alternativu: Tuča pored zvonjave nema šanse?

“Bila je rupa na kojoj se vidjelo plavo nebo”, kaže.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Gradi se Jadransko-jonska autocesta, najveći BiH dio prolazi kroz Hercegovinu u dužini od 102,6 km

Više od 10.450 korisnika pomoći svjedočilo ljubavi na djelu