Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

(FOTO) Završeni radovi na nacionalnom spomeniku “Smrike”

Pročitajte i ovo

S ciljem obnove i zaštite kulturnog i graditeljskog naslijeđa na području lokalne zajednice, Općina Novi Travnik implementirala je projekt “Radovi na obnovi i restauraciji nacionalnog spomenika Nekropola Smrike Novi Travnik”.

Spomenik koji se nalazi na lokaciji Stojkovići u općini Novi Travnik, podignut je 1975. godine i djelo je jednog od najpoznatijih graditelja memorijalne arhitekture u regiji – Bogdana Bogdanovića.

Izuzetne je umjetničke vrijednosti i sadržava sve elemente kompleksnog arhitektonskog, estetskog i pejzažnog rješenja.

Radovi koje je izvodilo poduzeće “Neimari” d.o.o. Sarajevo uz stručni nadzor “Urbing d.o.o. Sarajevo, sadržavali su: pripremne radove, čišćenje devet kamenih spomenika i ploče na ulazu, razvrstavanje kamenih dijelova dva porušena spomenika te sastavljanje i njihovu rekonstrukciju .

Ukupan realizirani proračun projekta je 22.932,00 KM.

Projektne aktivnosti financirane su iz Proračuna Općine Novi Travnik, a Federalno ministarstvo kulture i športa financijski je podržalo projekt iznosom od 10.000,00 KM.

Cilj projekta je zaštititi ovaj kulturni krajolik, koristiti ga u izvornoj namjeni tj. prezentirati njegovu univerzalnu simboliku i time doprinositi afirmaciji kulturnog i povijesnog nasljeđa Novog Travnika i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Notra.ba / Foto: Nikola Franjić

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

FBiH: 17,5 milijuna KM za osiguranje roditelja njegovatelja

Usvajanjem zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju otklonjene su zapreke da roditelji njegovatelji u Federaciji imaju...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo