- Marketing -
Četvrtak, 23 rujna, 2021
- Marketing -

(FOTO) Završeni radovi na nacionalnom spomeniku “Smrike”

Pročitajte i ovo

Vjerovali ili ne! Dvojici vozača u Vitezu izmjereno 5,5 i 4,4 promila alkohola u krvi

U cilju sprečavanja navedenih nezgoda, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Središnja Bosna, između ostalog, kontinuirano provode pojačane aktivnosti...

Odluka UO UINO: FBiH uplaćuje RS oko 12 milijuna KM za 2021. godinu

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) BiH usvojio je danas odluku o prvom privremenom poravnanju za 2021. godinu...

Najveće stablo na svijetu umotano u deke otporne na vatru

Vatrogasci su u deku otpornu na vatru zamotali bazu najvećeg stabla na svijetu pokušavajući spasiti slavni gaj gigantskih sekvoja...
S ciljem obnove i zaštite kulturnog i graditeljskog naslijeđa na području lokalne zajednice, Općina Novi Travnik implementirala je projekt “Radovi na obnovi i restauraciji nacionalnog spomenika Nekropola Smrike Novi Travnik”.

Spomenik koji se nalazi na lokaciji Stojkovići u općini Novi Travnik, podignut je 1975. godine i djelo je jednog od najpoznatijih graditelja memorijalne arhitekture u regiji – Bogdana Bogdanovića.

Izuzetne je umjetničke vrijednosti i sadržava sve elemente kompleksnog arhitektonskog, estetskog i pejzažnog rješenja.

Radovi koje je izvodilo poduzeće “Neimari” d.o.o. Sarajevo uz stručni nadzor “Urbing d.o.o. Sarajevo, sadržavali su: pripremne radove, čišćenje devet kamenih spomenika i ploče na ulazu, razvrstavanje kamenih dijelova dva porušena spomenika te sastavljanje i njihovu rekonstrukciju .

Ukupan realizirani proračun projekta je 22.932,00 KM.

Projektne aktivnosti financirane su iz Proračuna Općine Novi Travnik, a Federalno ministarstvo kulture i športa financijski je podržalo projekt iznosom od 10.000,00 KM.

- Advertisement -

Cilj projekta je zaštititi ovaj kulturni krajolik, koristiti ga u izvornoj namjeni tj. prezentirati njegovu univerzalnu simboliku i time doprinositi afirmaciji kulturnog i povijesnog nasljeđa Novog Travnika i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Notra.ba / Foto: Nikola Franjić

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

FOTO DANA | Lijepo uređeno dvorište OŠ “Kaonik”

Fotografija dana danas je predivno uređeno dvorište osnovne škole "Kaonik".
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo