spot_img
spot_imgspot_img
Petak, 23 veljače, 2024

FOTO: U Busovači održana redovita skupština Udruge 4. bojne vojne policije Domovinskog rata HVO HB

Dana 01.veljače 2023 godine u kino dvorani Hrvatskog doma u Busovači održana je redovita izvještajno – izborna Skupština Udruge veterana 4. bojne vojne policije Domovinskog rata HVO HB.

Prethodno je na središnjem spomen obilježju u Busovači položen vijenac, upaljene svijeće i odana počast pokojnim dušama sa spiska spomenika , svim poginulim i umrlim braniteljima i civilnim žrtvama domovinskog rata.

Skupštinu je pripremilo Predsjedništvo Udruge a otvorio je i vodio njen predsjednik Zoran Ljubičić. Nakon intoniranja hrvatske himne i minutom tišine odavanja zahvalnosti i počasti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog i drugih ratova, predsjednik Ljubičić je pozdravio sve nazočne, zahvalio se na odazivu i pozvao na aktivno učešće u radu.

„Za nama je prvo četverogodišnje razdoblje od osnutka udruge i svi ga ponaosob možemo analizirati i donijeti svoj sud o njenom radu. Činjenica da smo sanjarili i željeli udrugu i dobili smo je, uspjeli smo se organizirati onoliko koliko smo bili spretni i snalažljivi, okupili smo značajan broj veterana VP, postali smo prepoznatljivi u javnosti i među braniteljskim udrugama toliko da smo rado viđeni na raznim manifestacijama i događajima. Ima još i niz drugih elemenata koji su obilježili uspješan rad i funkcioniranje udruge koje se lako mogu prepoznati u godišnjem izvješću. Sve to sigurno ne bi postigli da nije vas, vašeg angažmana, vaše ozbiljnosti, odgovornosti, savjesti i na koncu volje jer, većina nas je vjerojatno iscrpljena i zasićena drugim udrugama koje smo između ostalih nekada i sami utemeljili, organizirali i vodili.

Vi ste se nakon svega toga povratili, dali ajmo reći bjanko povjerenje ovoj udruzi sa vjerom i nadom da će se u najmanju ruku raditi pošteno, korektno i odgovorno. Nadam se da se niste razočarali i da ćete nam i dalje ostati vjerni i odani s malo više udjela barem u okupljanjima i druženjima. S toga u svoje osobno ime kao predsjednik ali i u ime članova svih tijela u dosadašnjem sazivu zahvaljujem na vašem cjelokupnom doprinosu u stvaranju, razvoju i radu ove udruge”, naveo je Ljubičić u uvodnom izlaganju nakon čega se pristupilo izboru radnih tijela Skupštine i usvajanju Dnevnog reda.

Skupštinu su svojom nazočnošću podržali predsjedavajući Općinskog vijeća Busovača gospodin Josip Mravak, predsjednik zajednice udruga dragovoljaca i veterana HVO ŽSB gospodin Drago Smoljo, predsjednik udruge dragovoljaca i veteran HVO podružnica Busovača gospodin Marinko Ćosić te predsjednik FBIH i zamjenik predsjedatelja ZD PS BiH gospodin Marinko Čavara koji pozdravio sve nazočne, zaželio uspješan rad Skupštine i izbor novog rukovodstva. Također se osvrnuo i na prava braniteljske populacije, političke procese u BIH i općenito političko sigurnosnoj situaciji u regiji i svijetu.

U izvještajnom dijelu Skupštine Predsjednik Ljubičić je podnio iscrpno izvješće o radu i aktivnostima udruge a njen tajnik Davor Biletić predstavio detaljno financijsko izvješće. Oba izvješća kao i predstavljeni Plan rada i aktivnosti za tekuću godinu su jednoglasno usvojeni.

U sadržaju Izvješća o radu, pored uvoda navedeni su rezultati rada Predsjedništva udruge, tijela udruge, aktivnosti Udruge, njena suradnja sa srodnim udrugama i civilnim društvom, sigurnosno politička situacija, humanitarni aspekt i administrativni poslovi, članstvo, financijsko poslovanje i sve drugo što je obilježilo izvještajno razdoblje.

Aktivnosti Udruge veterana VP Središnja Bosna tijekom 2022 godine bile su pretežito posvećene obilježavanju značajnih datuma i obljetnica nastalih raznim događajima u Domovinskom ratu s prvenstvenim ciljem odavanje počasti i zahvalnosti poginulim i umrlim braniteljima DR što nas obavezuje na trajnu zadaću dapače, preporučuje se u narednom periodu jačanje kampanje da se njihov lik i djelo trajno ugradi u memoriju naših sjećanja kako bi uvijek bili prisutni u našim molitvama i drugim aktivnostima javnog života, stoji između ostalog u izvješću. Pored toga značajan akcent je stavljen na sigurnosno političku situaciju u okruženju i na globalnoj razini.

Sigurnosno stanje u smislu fizičke i materijalne ugroženosti je zadovoljavajuće Iako na ovim trusnim prostorima uvijek postoji mogućnost incidenta pa i većeg konflikta.

Za sada nema naznaka za pogoršanje situacije no, poučeni iskustvom iz ne tako davne prošlosti navodi nas na veliku odgovornost spram obitelji, društvu, imovini i drugim resursima značajnim za hrvatski državotvorni narod u BIH kako bi u datom momentu imali rješenje za sve eventualne neprilike.

Osvrnemo li se malo na globalna zbivanja u svijetu osobito ona u Ukrajini gdje se izravno sučeljavaju dvije najveće sile lako je zaključiti da nije samo BIH i zapadni Balkan potencijalno žarište nego se to odvija u dosta širem pojasu. Sukob Rusije i Ukrajine za sada se odvija u ograničenom prostoru ali, budući da se radi o velikim silama, globalnim i geostrateškim pitanjima lako može izaći iz tih okvira. U tom slučaju nama ostaje samo nada pozitivnog i mirnog rješenja za ovu regiju bez ikakvih posljedica.

Za nas je najznačajnije pitanje izbornog zakona u BIH kojim se treba obraniti od nasrtaja na preostale hrvatske ustavne vrijednosti pa onda vratiti i one oduzete. Ne treba se udaljavati od stvarnosti i preporučuje se da svako prati razvoj događaja ali bez opterećenja i čisto radi informiranosti.

Može se lako politički nered odraziti i na prethodnu fizičku sigurnost no, uvijek nam je značajno i ključno hrvatsko jedinstvo i zajedništvo kroz koje je moguće ublažiti sve eventualne posljedice. U tom smislu važno je da ova udruga prati sve trenutne procese a članstvo ostane umreženo kako bi se blagovremeno, organizirano i individualno poduzeli adekvatni koraci u pravcu smirivanja situacije i izbjegavanja teških pa i pogubnih posljedica za obitelj i za hrvatski narod. Ono što trenutno možemo učiniti je da i na ovaj način iskažemo punu potporu našim predstavnicima vlasti s vjerom i nadom da će nas odgovarajućim i mudrim odlukama dovesti do uloge ključnog i utjecajnog čimbenika za rješenje svih problema”, navodi se između ostalog u izvješću.

U izbornom dijelu Skupštine prethodno su razriješeni svi dosadašnji dužnosnici i članovi tijela udruge te se prišlo biranju novih sukladno Statutu. Predsjedništvo Udruge je sukladno svojim nadležnostima i izbornim propisima predstavilo svoju listu kandidata za sva tijela. U nastavku nije bilo primjedbi niti dodatni prijedloga pa je lista Predsjedništva aklamacijom usvojena nakon čega je uslijedilo proglašenje izbornih rezultata kako slijedi:

Predsjednik Udruge – JOZO LUČIĆ JOZAK, Travnik
Dopredsjednici udruge – JOSIP BOŠNJAK, Busovača, PERO MEDIĆ, Kiseljak

Članovi predsjedništva: MARIO MAGERL, Vitez, DRAGAN LOVRENOVI, Novi Travnik, DRAGO DUNĐER, Žepče
Tajnik udruge……………….. IVO MARTIĆ Travnik
Rizničar udruge………………JOSIP DOMIĆ Travnik,
Nadzorni odbor …………………LUKA ILINKOVIĆ Novi Travnik predsjednik
………………DAVOR BILETIĆ Nova Bila dopredsjednik
Član……….. LJUBO MARKOVIĆ Busovača
Član…………SLAVKO DADIĆ Kiseljak
Član…………FRANJO RAMLJAK Zenica

Sud Časti…………………..….ZORAN VAREŠKOVIĆ Busovača predsjednik
Član.………..JOSIP KRIŠTO Vitez
Član.………..MIROSLAV BILETIĆ Kiseljak

Nakon okončanja izbornog postupka skupu se obratio novoizabrani Predsjednik Udruge Jozak koji se između ostalog zahvalio na ukazanom povjerenju i obećao da će dati sve od sebe da udruga djeluje radi u kontinuitetu kao i do sada.

Uz zahvalnost nazočnima i svima koji su potpomogli organizaciju Skupštine, zaključen njen rad a druženje je nastavljeno u restoranu „OSKAR“ Busovača.

Izvor: Priopćenje Udruge veterana 4. bojne vojne policije Domovinskog rata HVO HB.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM