Petak, 1 srpnja, 2022

FOTO: Tisuće vjernika na misi uočnici, misno slavlje predvodio fra Ivan Šarčević

Pročitajte i ovo

Naša župa danas je svečanim misnim slavljem proslavila misu uočnicu pred blagdan svetog Ante Padovanskog, zaštitnika naše župe.

Oko deset tisuća vjernika okupilo se na svečanoj misi koju je predvodio fra Ivan Šarčević, bosanski franjevac, sveučilišni profesor, esejist i publicist.

U svojoj je prigodnoj propovijedi istaknuo kako danas nije jednostavno govoriti danas o svetinjama, pogotovo u ovo vrijeme danas kad svi misle da je to lagano. 

„Večeras bih krenuo najjednostavnijim putem, večeras pred blagdan svetoga Ante. Krenut ćemo od kipa sv. Ante koji je postavljen u crkvenom dvorištu. Ovaj kip kojeg je uradio jedan od najvećih hrvatskih kipara donosi nam poznate simbole, sv. Anto je u franjevačkom habitu, drži u desnoj ruci sveto pismo, bibliju, iznad knjige je maleno dijete, Isus koji drži ljiljan. Sve su ovo znakovi koji nam žele pokazati nešto u životu, sveti Anto je osim zagovornika, osim velikoga propovjednika i uzor nama.“

Krenimo od knjige, ona je sveto pismo, i uzor svima nama.  Mi živimo u vremenu koje nije skloni knjizi, mi svoje informacije skupljamo drukčije, istaknuo je fra Ivan.

„Umjetnik je prikazao i dijete, naša se riječ utjelovila, naš Bog postaje dijete. Božje utjelovljenje je jedna od najuzvišenijih tajni naše vjere. Mnogima druge vjere teško je prihvatiti da je Bog postao čovjekom. Naš Bog ima kriterij djeteta, vjere. Naš Bog postaje dijete, Isus Krist nama vjernicima koliko samo puta kaže da ne možemo ući u kraljevstvo nebesko ako nismo dijete „ 

Isus traži da budemo bezazleni kao dijete, da ne varamo, da ne uništavamo danas kao odrasli ono dijete u sebi. Stalno smo u iskušenjima, pogotovo kad je u pitanju sebeljublje, to nema ništa s vjerom djeteta, kazao je fra Ivan.

U nastavku propovijedi govorio je o ljiljanu… ljiljanu kojeg sveti Anto ima u svojoj ruci.

Ljiljan je simbol čistoće, ljiljan je kao i habit simbol siromaštva, nema ništa važno kod franjevačkog pokreta kao siromaštvo. Isus kaže u evanđelju da ne budemo zabrinuti. Budite kao ljiljani, a to znači da prihvatimo vlastitu prolaznost, jer danas jesmo sutra nismo. Izađimo iz svađe oko svega. Ljiljan je izraz ne navezanosti za materijalno. Ljiljan je znak čistoće, i Isus je rekao blago čistima srcem, oni će Boga gledati. Naš temeljni odnos, je odnos s Bogom.

Govorio je i o kruhu, ne volimo dana škrtost, sve ćemo mane duhovnim licima i oprostiti, ali sebičnost i škrtost teško. „Ništa ljepše nema nema nego pomoći čovjeku i osjetiti u njegovim očima zahvalnost, zato što ga nisi ponizio a osjetio si njegovu zahvalnost. Nema kruha, a svako darivanje je samozatajno, neka ti ne zna jedna ruka što ti čini druga. Sveti Anto nam daruje Isusa Krista kao kruh!”

Misno slavlje pjevanjem je uljepšao kao i svake godine župni zbor naše župe, pod vodstvom prof. Irene Čavara.

Župnik fra Zoran Jaković na koncu mise, prije misnog blagoslova zahvalio se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji pripreme patrona.

Prijenos uživo bio je putem grad-busovaca.com portala koji je pratilo nekoliko tisuća ljudi diljem svijeta. Snimak prijenosa možete pogledati na linku ispod.


Svete mise sutra, na dan patrona su u 7, 8, 9, 11 i 18 sati!

PROSLAVA SV. ANTE Središnje misno slavlje predvodi prof. dr. fra Stipo Kljajić, pogledajte raspored ostalih misa

10 zanimljivosti o svetom Anti Padovanskom koje (možda) niste znali

FOTOGALERIJA Rijeka hodočasnika pristiže u Busovaču na misu uočnicu

 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Posredstvom Fonda solidarnosti liječeno gotovo pola milijuna pacijenata s područja Federacije BiH

Sredstva Federalnog fonda solidarnosti osiguravaju se dijelom iz doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, a dijelom iz proračuna FBiH preko...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo