spot_img

FOTO: Sveta misa na lokalitetu Kaštele u čast fra Anđela Zvizdovića

Stotine katolika iz Busovače, Fojnice i Kiseljaka okupile su se na planini Zahor, na lokalitetu Kaštele, kako bi sudjelovale u svečanom misnom slavlju u čast fra Anđela Zvizdovića. Ovaj lokalitet predstavlja srednjovjekovno planinsko utočište franjevaca i katolika središnje Bosne.

Euharistiju je predslavio fra Mario Katušić, gvardijan iz Fojnice, uz prisutnost nekoliko svećenika koji su koncelebrirali tijekom misnog slavlja.

Na obroncima planine Zahor, na tromeđi općina Busovače, Kiseljaka i Fojnice, iznad mjesta Milodraž, nalaze se tragovi starog grada Kaštela koji datiraju još iz 15. stoljeća. Ova tvrđava, zajedno s Kozogradom, smještena je na najvećoj nadmorskoj visini od svih starih gradova u Bosni, s visinom od 1158 metara. Lokalni izvor, nedjelja.ba, prenosi tu informaciju.

Podsjetimo da su se katolici prije više od 500 godina morali skrivati u planinskim područjima kako bi prakticirali svoju vjeru i zaštitili se od terora osmanske vlasti i osvajača. Prema predaji, fra Anđeo Zvizdović i drugi franjevci skrivali su se u pećinama na planini Zahor. Fra Anđeo je čak sišao s planine kako bi primio povelju poznatu kao Ahdnama od sultana Muhameda II. 1463. godine.

Bilo je zanimljivo otkriti da većina ljudi, uključujući i bivšeg gvardijana fojničkog samostana fra Nikicu Vujicu, vjeruje da Kaštela pripadaju općini Fojnica. Međutim, nedavno je otkriveno da je katastarsko pripadnost tog lokaliteta općini Kiseljak.

Danas, stari grad Kaštel sastoji se od tri veće pećine duboko ukopane u stjenoviti dio planine Zahor. Otvori pećina su prostrani i mogu primiti od 40 do 50 ljudi. Dva ulaza u dvije pećine nalaze se jedan pored drugog, dok se treća pećina nalazi na nepristupačnom terenu iznad njih, dostupna samo hrabrim i vještim posjetiteljima. Ovaj dojmljiv lokalitet privlači znatiželjnike koji žele istražiti povijest i duhovnu važnost ovog područja.

Za ove divne fotografije i uspomene zaslužan je fotograf grad-busovaca.com portala Robert Marić.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti