spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

FOTO Slavljena sveta misa na groblju Mladoš, groblju koje se nalazi na tromeđi Busovače, Kiseljaka i Visokog

Danas je slavljena sveta misa na groblju Mladoš koju je predvodio fra Ivica Matišić, vikar župe sv. Ante Padovanskog u Busovači. O ovome selu, mjestu i groblju naš portal već je pisao…

Toponim Mladoš usko je povezan za lokalitet u općini Busovača odnosno za svojevrsnu goru koja se nalazi na tromeđi tri srednjobosanske općine (Busovača, Kiseljak i Visoko) s nadmorskom visinom od cca. 850 metara. Stanovnicima Busovače i susjednog Kiseljaka i Fojnice Mladoš je poznatiji kao staro groblje na čijem se lokalitetu susreću tri konfesije – kršćanska, islamska i bogumilska (ili šizmatička) – Crkva bosanska.

Priča o (zaboravljenom) selu i groblju Mladoš

Među brojnim vjernicima, bilo je i onih koji su hodočastili odnosno pješačili do ovog lokaliteta. Ponajviše članova Planinarskog društva TIM Busovača.

“Nas ukupno 23 velikom većinom članovi društva je krenulo ispred crkve na Čepu, preko Križala, Prosjenjače do Mladoša, gdje je služena misa za sve pokopane u ovom groblju. Domaćini su priredili ručak za sve prisutne, a poslije mise i ručka je nastavljeno i ugodno druženje”, naglasili su u objavi na Facebook stranici društva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM