spot_img
spot_img
Petak, 12 travnja, 2024

FOTO „Hrvatsko proljeće“ u Uskoplju i Bugojnu

Nakon Busovače i Kreševa, program „Hrvatskog proljeća Središnje Bosne“ nastavljen je ovaj tjedan u Gornjem Vakufu-Uskoplju i Bugojnu izvedom predstave „Pidžama za šestero“ i promocijom zbirke pjesama „Krletka“.

Pred punom dvoranom doma kulture u Gornjem Vakufu – Uskoplju izvedena je sjajna predstava nastala u koprodukciji Gradskog kazališta mladih Vitez i Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila. Riječ je o kazališnom komadu zanimljivog naziva „Pidžama za šestero“.

Sjajan glumački ansambl maestralno je plijenio pažnju publike i držao odličan nivo energije od početka do kraja predstave. Gotovo svih 75 minuta, koliko predstava traje, dvoranom se prolamao smijeh, a glumačke bravure publika je u nekoliko navrata nagradila gromoglasnim pljeskom.

Predstavu “Pidžama za šestero” režirao je Marko Mirković koji ujedno potpisuje i adaptaciju teksta Marca Camelottija. U predstavi igraju: Slaven Katava, Ivanela Brković, Bruno Grebenar, Iljana Budimir Trupina, Ana Gabrić i Matej Baškarad. Tehnička potpora je Svjetlana Križanović, a grafičku pripremu radio je Borislav Sučić. Producenti predstave su Dragan Đido i Ivan Sajević.

Promocija zbirke pjesama ‘Krletka’ književnice Marjane Strukar

Nakon kazališne predstave u Gornjem Vakufu – Uskoplju, ‘Hrvatsko proljeće’ održano je u četvrtak, 16. lipnja 2022. godine, u Bugojnu gdje se bugojanskoj publici predstavila književnica i pjesnikinja iz Viteza – Marjana Strukar, sa zbirkom pjesama ‘Krletka’.

Riječ je o zbirki pjesama koja je svjetlo dana trebala ugledati još prije dvadeset godina, no stjecajem okolnosti, morala je sačekati više od punoljetstva.

Jedan od promotora knjige, umirovljeni profesor hrvatskog jezika i književnosti, Vitežanin Vatroslav Matić, nije krio oduševljenje sadržajem knjige.

„Antun Branko Šimić je jednom prigom rekao kako su pjesnici čuđenje u svijetu. Marjana je zaista čuđenje u svijetu nove poetike. Nakon što pročitate pjesme uvijek ćete se iznova vraćati, ponovno ih čitati i doživljavati na drugačiji način. Bez obzira na vašu dob, pronaći ćete sebe u pjesmama… o majci, ocu, psu. Začuđujuće je i pohvalno kako je Marjana kao mlada žena sve ovo uspjela sročiti u tako malo riječi, u nekoliko stihova… jedan događaj, jedan život. To se ne može naučiti, to je uistinu iz srca“, rekao je profesor Matić.

Drugi predstavljač, ujedno i predsjednik Gradskog kazališta mladih Vitez koje je nakladnik knjige, Ivan Sajević o knjizi je govorio biranim riječima. Istaknuo je kako je riječ o prvoj knjizi kojoj je nakladnik GKM Vitez, ali i to kako će sasvim sigurno potpisati i sljedeću knjigu Marjane Strukar.

“Nema dileme kako je riječ o vrhunskom djelu. Marjanine pjesme s posebnim je oduševljenjem svojevremeno čitao Marko Marinović Car, jedan od najvećih književnika Središnje Bosne. Upravo je pokojni Car i poticao Marjanu da svoja djela pretoči u knjigu. Sretan sam da sam upravo ja uspio tu priču završiti i na koncu uvjeriti Marjanu da objavi svoje pjesme, koje će, siguran sam, biti divno štivo, ali i sjajan poklon svakome”, kazao je, između ostalog, Sajević.

Spomenimo kako je ilustracije u knjizi radio akademski kipar, Zdenko Jurišić, a grafičko oblikovanje potpisuje Borislav Sučić. Recenzenti knjige su Mario Mlakić iz Viteza i Marko Dragičević iz Bjelovara.

Program je upotpunila vrhunskom izvedbom nekoliko glazbenih numera, Vanja Strukar, kćerka autorice zbirke pjesama “Krletka”, Marjane Strukar.

Sama autorica publici je pročitala nekoliko pjesama, a promociju je otvorila upravo s pjesmom“Krletka“, po kojoj je zbirka dobila naziv. Publici je ukratko predstavila svoj život naglasivši kako joj je 20-ak godina trebalo da se osmjeli i izda ovu zbirku pjesama.

„Što je pjesnik htio reći u ovoj knjizi? Pjesnik je podijelio svoje viđenje i preslikao svoje emocije te ih pretočio u riječi. Ova pjesma je sažetak jednog života i pogled na sve ono što me kroz odrastanje pratilo i držalo.“

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti