spot_img
Subota, 23 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBUSOVAČAFOTO DANA: Obitelj Krišto na putu ka svetoj misi na Kaštelama

FOTO DANA: Obitelj Krišto na putu ka svetoj misi na Kaštelama

Danas će na planini Zahor, na lokalitetu Kaštele, biti održana sveta misa u čast fra Anđela Zvizdovića. Misno slavlje započinje u 11 sati, okupljajući vjernike iz općina Fojnica, Busovača i Kiseljak.

Kaštele su srednjovjekovno planinsko utočište franjevaca i katolika središnje Bosne. Ovo područje ima veliku povijesnu važnost za katolike, budući da su se prije više od 500 godina morali skrivati u planinskim mjestima kako bi ispovijedali svoju vjeru i zaštitili se od terora osmanske vlasti i osvajača.

Na planinskim obroncima Zahora, iznad mjesta Milodraž, nalazi se stari grad Kaštel, koji se spominje u dokumentima još od 15. stoljeća. Ova tvrđava, zajedno s Kozogradom, nalazi se na najvećoj nadmorskoj visini od svih starih gradova u Bosni. Nalazi se na visini od 1158 metara nadmorske visine, što čini ovaj lokalitet iznimno impresivnim.

Iako se većina ljudi vjerovala da Kaštela pripadaju općini Fojnica, nedavno je otkriveno da katastarski pripadaju općini Kiseljak. Fra Nikica Vujica, bivši gvardijan fojničkog samostana, je tijekom svog mandata pokrenuo inicijativu za proglašenjem ovog lokaliteta nacionalnim spomenikom, ali se ispostavilo da je njegova pripadnost drugačija.

Stari grad Kaštel danas se sastoji od tri veće pećine koje se nalaze duboko u stjenovitom dijelu planine Zahor. Otvori pećina su prostrani, mogu primiti od 40 do 50 ljudi. Dva ulaza u dvije pećine nalaze se jedan do drugog, dok se treća pećina nalazi na nepristupačnom terenu iznad njih. Za posjetitelje hrabre i vješte, moguć je uspon do treće pećine.

Obitelj Krišto, koja je naša fotografija dana, krenula je prema Kaštelima kako bi prisustvovala svetoj misi i doživjela duhovnu atmosferu ovog povijesnog mjesta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti