spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

FOTO: Akcija čišćenja groblja Bešići

 

Groblja su sveta mjesta na kojima se iskazuje poštovanje tijelima pokojih vjernika koji su po krštenju postali hram Duha Svetoga. U kršćanskoj je tradiciji praksa, koja seže od apostolskih vremena, da se tijela preminulih pokapaju, predajući ih zemlji u iščekivanju konačnog uskrsnuća.  
Otkako se može pratiti povijest ljudi, briga za tijela pokojnika uključuje i brigu za mjesta njihova pokopa. Poštovanje prema tijelima pokojnika, posjećivanje mjesta gdje su tijela sahranjena, održavanje živim spomena na njih, dostojno obilježavanje njihovih grobova i  dostojanstveno uređenje prostora groblja spada u kršćansku tradiciju.
Najbolji i rijetki primjer održavanja navedene kršćanske tradicije predstavlja okupljanje dvadesetak ljudi na rimokatoličkom groblju na Bešićima, koji su s alatom u rukama i s neizmjernom zahvalnošću prema svojim pokojnima pokopanim na ovom groblju, došli na spomenutu lokaciju kako bi dostojanstveno uredili prostor groblja.
Velika većina mjesnih groblja, ne samo na području općine Busovača, nego i šire, način uređivanja groblja regulira tako da prikuplja novčana sredstva i zaduži određene pravne ili fizičke osobe koje održavaju prostor groblja. Međutim, ova mala zajednica kršćana, koja gravitira groblju Bešići, održava iskonski način dostojanstvenog  uređenja prostora groblja, a koji se ogleda u angažiranju sinova i unuka preminulih koji s prikladnim oruđem u rukama organizirano dolaze na groblje i održavaju čistim i urednim, ne samo grobove svojih najmilijih, nego cjelokupni prostor groblja Bešići.

 

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti