spot_img
Srijeda, 6 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Foto: 32. godišnjica herojskog zaustavljanja konvoja Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Kaoniku

Busovača, 21. rujna 2023. godine – U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača, danas je s početkom u 18 sati na središnjem spomen-obilježju u Busovači prigodno obilježena 32. godišnjica herojskog zaustavljanja konvoja Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Kaoniku.

Na ovom svečanom događaju vijence su položili dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora BiH na čelu s ministricom financija ŽSB i predsjednicom HDZ-a BiH u Busovači, Mirjanom Plavčić. Okupljenima se prigodnim riječima obratio Marinko Ćosić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB Busovača.

Na taj sudbonosni dan prije 32 godine, oko šezdesetak slabo naoružanih pripadnika aktivnog i rezervnog sastava policije, zajedno s mještanima Kaonika, Skradna i drugim građanima, hrabro su se postavili pred konvoj JNA koji je bio upućen prema Sarajevu. Unatoč naporima tadašnjeg predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, da osigura “siguran prolaz” konvoju do Sarajeva, bilo je jasno da se oružje i oprema šalju srpskim rezervistima koji su bili raspoređeni oko Sarajeva. Ovaj čin hrabrosti i odanosti domovini ostat će trajno urezan u povijest Busovače i Bosne i Hercegovine.

Sjećanje na ovaj događaj služi kao podsjetnik na hrabrost, jedinstvo i nepokolebljivu odlučnost stanovnika Busovače, poglavito Hrvata, da zaštite svoj kraj i svoju domovinu.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM