FOTO: 29. obljetnica “Bitke za Zavrtaljku”, jedne od najbriljantnijih u Domovinskom ratu

Sjećanja i zahvalnost poginulim braniteljima kao zalog opstanka i budućnosti hrvatskog naroda u središnjoj Bosni

Danas, 29. siječnja 2023. godine navršava se 29 godina od Bitke za Zavrtaljku. Za Lepeničku ali i Lašvansku dolinu bila je to strateški važna ali i veoma nepristupačna kotu na planini Zahor, područje na kojem su se spajale dvije enklave, Lepenička i Lašvanske, a obje su u to vrijeme bile u izuzetno teškom položaju. Na dan kad su krenuli u pohod na Zavrtaljku hrvatske branitelje, pripadnike Brigade HVO-a „Josip ban Jelačić“ pratilo je nezapamćeno snježno nevrijeme.

Na koti su ih dočekale daleko brojnije neprijateljske postrojbe Armije R BiH koje su pred samu Bitku počinile zločin nad hrvatskim stanovništvom u obližnjim Medovcima. Ipak, odlučnost hrvatskih branitelja u nakani osvojiti ono za što bi im svi vojni stratezi da su ih imali pitali, rekli da je neosvojivo, a Zavrtaljka je bila upravo takva kota, bila je jača od svega. Zavrtaljku im uspijeva zauzeti 29. siječnja 1994. godine.

„Bila je to značajna Bitka jer osvajanjem Zavrtaljke rasteretile su se crte obrane i u Lepeničkoj i u Lašvanskoj dolini“, kaže Ratko Marković, predsjednik HVIDR-e HVO HB, podružnice Kiseljak.

I ova 29 po redu godišnjica Bitke prošla je uz odavanje dužne počasti onima koji u pothvatu zauzimanja Zavrtaljke položili živote na oltar Domovine.

„Teško je sjetiti se naših poginulih, pogotovu kad vidite suze u očima njihovih majki svake godine“, kaže Nevenka Pravdić, predsjednica kiseljačke podružnice Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

„Ne ponovilo se više nikad i nikome. Bilo je teško ali mi se uspjeli obraniti i opstati na ovim prostorima“, riječi su Branka Vidovića, hrvatskog vojnog invalida Domovinskog rata.

FOTO: Počelo obilježavanje obljetnice “Bitke za Zavrtaljku”

O nesebičnoj žrtvi, hrabrosti i ljubavi koju su u sebi nosili hrvatski branitelji na misi zadušnici u župnoj crkvi u Brestovskog govorio je fra Mirko Majdanžić, župnik župe Brestovsko.

„I sam je Isus rekao kako nema veće ljubavi od one dati život za svoj narod, za prijatelje. Naši branitelje kojih se sjećamo na godišnjicu teških dana za naš narod učinili su upravo to, dali su svoje živote za opstanak svojeg naroda na ovim prostorima. Dok se sjećamo njih i njihove žrtve nemojmo zaboraviti da ovdje ima života, da se ovdje mogu rađati djeca, školovati se, zapošljavati i da uvijek treba biti netko tko će čuvati ovaj naš prostor. Danas smo se okupili kako bi Bogu zahvalili za hrabrost i ljubav koju su pokazali naši branitelji u najtežim vremenima“, poručio je, uz ostalo, fra Mirko Majdandžić.

Nakon polaganja vijenaca pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u Brestovskom, te molitve za duše poginulih branitelja u župnoj crkvi, nekolicina okupljenih stazama hrvatskih branitelja krenula je u pohod na Zavrtaljku.

Tradicija je to koja prati godišnjicu obilježavanja ove značajne Bitke, jedne od posljednjih u Domovinskom ratu na ovim prostorima koja je osim rasterećenja crta obrane u dvije ratne enklave, udarila i temelje trajnog mira koji će za nepuna dva mjeseca biti potpisan u Washingtonu.

Izvor: AP/artinfo.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Pogledajte snimku s navodne Mamićeve ”momačke”

Što ako kreditno zadužen klijent banke umre? Tri su moguće opcije otplate