spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Financijska kriza BHRT-a: Do kraja ožujka bez posla ostaju 84 radnika!

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine planira otpustiti 84 radnika zbog teške financijske situacije uzrokovane raznim problemima u ovom javnom servisu, a jedan od njih je i taj što entiteti ne isplaćuju BHRT-u novac od RTV takse.

Financijska situacija je takva da do ožujka moraju otpustiti veći broj honorarnih i radnika na privremenom ugovoru, kako bi BHRT uštedio novac i opstao. Spisak onih koji bi uskoro trebali ostati bez posla je napravljen, a na njemu se nalaze uglavnom programski radnici, prenosi Klix.

Od 84 uposlenih, za koje je planirano otpuštanje, njih 54 su honorarni radnici, odnosno vanjski suradnici čije naknade iznose od simboličnih 50 do više od 1.000 KM. Preostalih 30 su radnici koji imaju ugovore na određeno, no kako nam kaže izvor iz BHRT-a, ne postoji logičan sistem kojim je izabrano koji će radnici biti otpušteni s obzirom na to da na spisku nisu samo oni koji su posljednji došli.

Zanimljiv momenat je taj da bi BHRT otpuštanjem ovih radnika, od kojih su većina novinari potrebni programu, uspio uštedjeti svega 68.000 KM, stoga se postavlja pitanje kako će ostavljanje ovih 84 ljudi bez kruha riješiti financijske probleme firme.

Jedina dobra ušteda je odluka da se na mjesto 32 osobe, koje će u 2022. godini otići u mirovinu, ne zapošljavaju novi radnici. To će BHRT-u donijeti skoro 300.000 KM više.

Prema informacijama Klixovog izvora, BHRT-u je potrebno najmanje milijun KM uštede da bi opstao. Prema tome, otpuštanje potrebnih radnika neće napraviti veliku razliku, pogotovo ako se uzme u obzir da na BHRT-u radi dosta pomoćnog kadra u vidu administracije, osiguranja, vatrogasaca, molera, vrtlara, električara i kućnih majstora.

Dugovanja i neravnopravna raspodjela RTV takse

Nedavno su BHRT-u blokirani računi zbog višemilijunskog duga, nakon čega uposlenicima nije isplaćena plaća, no nakon prosvjeda radnika ubrzo je taj problem riješen.

Velika olakšica BHRT-u za isplaćivanje duga bila bi ravnopravna raspodjela prihoda od RTV takse, što nije slučaj. Prema Zakonu o javnim emiterima, prikupljena RTV taksa na području BiH se dijeli na tri javna servisa u državi, međutim RTRS ne isplaćuje to BHRT-u pa je dug narastao na oko 61 milijun KM.

Posljednji u nizu financijskih udaraca za ovaj javni servis je zadao Okružni gospodarski sud u Banjoj Luci koji je, kako piše Start BiH, nedavno donio presudu da im RTRS ne mora isplatiti oko 10 milijuna KM duga.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM