spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

FBiH: Samo preko jednog programa zaposleno više od 7.000 osoba

Tijekom 2022. godine Federalni zavod za zapošljavanje je realizirao niz programa kojima su sufinancirani zapošljavanje nezaposlenih osoba kod poslodavaca, poticanje samozapošljavanja nezaposlenih kroz pokretanje biznisa i obuka nezaposlenih osoba.

Programi su realizirani s posebnom društvenom i rodnom osjetljivošću, radi poticanja zapošljavanja teže zapošljivih nezaposlenih osoba kod poslodavaca, prekid dugotrajne nezaposlenosti, te stvaranja uvjeta za jačanje konkurentnosti mladih osoba bez radnog iskustva na tržištu rada i stjecanje prvog radnog iskustva, piše vecernji.ba.

Jedan od tih programa je i Program sufinanciranja zapošljavanja 2022 koji je sadržavao niz mjera za poticanje zapošljavanja kod poslodavaca: Zapošljavanje pripravnika, Zapošljavanje žena, Periodično/sezonsko zapošljavanje, Prilika za sve, Mladi s iskustvom, Javni radovi, Pomoć potrebnim, Služba u suradnji s poslodavcima, Zapošljavanje demobiliziranih branitelja, Tražim poslodavca i Nova mogućnost.

U okviru realizacije ovog programa ugovorena su sredstva u iznosu od skoro 34.736.983 KM, a na osnovu čega je zaključeno 4.396 ugovora s poslodavcima, i to 89 posto poslodavaca iz privatnog sektora, osam posto iz javnog i tri posto iz nevladinog sektora.

Među poslodavcima je najviše malih poslovnih subjekata (86 posto), zatim poslovnih subjekata srednje veličine (12 posto) i dva posto velikih poslodavaca, što oslikava udio poslovnih subjekata prema veličini i strukturi u Federaciji BiH.

U sklopu tog programa zaposleno je 7.399 osoba od čega je 55,5 posto žena, a 44,5 posto muškaraca. Među zaposlenim je najviše osoba sa SSS (34 posto), a slijede KV radnici (28 posto), radnici sa fakultetskim obrazovanjem (25 posto) i NK radnici (13 posto).

Promatrajući dobnu strukturu osoba zaposlenih kroz navedene mjere, mladih je 52 posto, osoba dobi od 30 do 40 godina je 22 posto i starijih od 40 godina je 26 posto. Navedeni podaci ukazuju na opredijeljenost Federalnog zavoda za zapošljavanje na pružanje podrške prioritetno prema mladima kroz programske aktivnosti.

Analizirajući razdoblje nezaposlenosti, 36 posto osoba su prije zaposlenja bile nezaposlene preko 12 mjeseci, a u prosjeku 27 mjeseci, što ukazuje na činjenicu da nešto više od jedne trećine obuhvaćenih osoba spada u dugotrajno nezaposlene osobe čija je nezaposlenost prekinuta zahvaljujući mjerama Federalnog zavoda za zapošljavanje.

U narednom rzadoblju bit će objavljeni i podaci o realizaciji Programa sufinanciranja samozapošljavanja START UP 2022, kojim je poticano pokretanje malih biznisa za mlade, žene, demobilizirane branitelje i ostale kategorije nezaposlenih osoba.

Uskoro se očekuje objava javnih poziva za sudjelovanje u realizaciji programa sufinanciranja zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke nezaposlenih osoba za 2023. godinu, a o početku realizacije ovih programa javnost će biti blagovremeno obaviještena, navode iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti