spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Enis Bešlagić otkrio detalje iz mladosti: U Njemačkoj radio kao grobar

Tešanj već nekoliko godina važi za jednu od najuspješnijih općtinu u Bosni i Hercegovini. Dug je spisak uspješnih tvrtki, ali i biznismena po kojima je ovaj grad poznat širom regije i Europe.

Tešanjci su osim biznisa uspješni i u drugim oblastima društvenog djelovanja. Ponosni su naročito na svoju bogatu povijest i kulturno nasljeđe, a ljubav prema kazalištu ostala im je utkana i do danas.

Upravo je u Tešnju odigrana prva kazališna predstava. U ovom bh. gradu prije 158 godina lokalni učitelj Stevo Petranović postavio je prvu kazališnu predstavu zajedno sa zaljubljenicima u scensku umjetnost.

Poznati bh. glumac koji živi i radi u Zagrebu Enis Bešlagić sa ponosom ističe da je iz Tešnja.

Bešlagić je imao zanimljiv životni put. Tako je 1992. godine nakratko otišao u Njemačku i tamo radio kao grobar. Glumac je u Njemačkoj, točnije u Minhenu, proveo nekoliko mjeseci i kao izbjeglica radio na groblju, a zbog čega, kaže, nije uspio naučiti niti riječi njemačkog jezika.

„Šta ću, mrtva usta ne govore“, našalio se glumac.

Tijekom života u bavarskom gradu upoznao je još jednog Tešanjca, Amira Pilava Cvaleta, lvođu grupe Zar, koji i danas živi i radi u Minhenu.

„Enisa sam poznavao iz Tešnja i ponovo sam ga sreo i bolje upoznao u restoranu Westend, čiji je vlasnik bio Ekic. Tu su se tih godina uglavnom okupljali Bosanci i Hercegovci, ali i ljudi sa cijelog Balkana. To je bilo naše omiljeno okupljalište, u kojem je redovno pjevao i legendarni Kemal Monteno. Enis nas je uvijek nasmijavao vicevima i šalama. Njemu je prvi posao bio na groblju, a ja sam malo bolje prošao i radio sam u Crvenom križu“, kaže Pilav.

„Tu sam upoznao i mnogo naučio od stomatologa Nedžada Hadžihasanovića iz Sarajeva. Uvijek sam podržavao i pomagao ljude iz BiH, a nakon tri desetljeća života u Njemačkoj, mogu se pohvaliti da imam dvije ambulante u Minhenu, a posao će u budućnosti nastaviti moji sinovi. Naravno, glazba je bila i ostala moja velika ljubav. U studiju GP u Minhenu, čiji sam vlasnik, sa Igorom Vukojevićem uveliko radim na novim projektima i pjesmama“, dodaje Amir Pilav Cvale.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM