Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Državljani BiH će ulazak u Hrvatsku plaćati 7 €, lokalci po starom

Pročitajte i ovo

Ulaskom Hrvatske u Schengen prvog dana 2023. godine granica prema BiH postaje vanjska granica EU pa se na međunarodnim graničnim prijelazima očekuju strože kontrole ali i duža čekanja.

Međutim, što se tiče malograničnih prijelaza za lokalno stanovništvo što je posebno zanimljivo za stanovnike doline Neretve i Dubrovačkog Primorja tu neće biti značajnijih promjena.

Svi malogranični prijelazi cestovni granični prijelaz za pogranični promet Gabela Polje – Gabela, Unka, Vukov Klanac-Radež, Imotica-Duži, Slano-Orahov Dol kao i prijelazna mjesta Ulica Marka Marulića Metković, Imotica-Duži, Trnovica Drijen, Osojnik-Kaluđerovići ostaju i dalje u funkciji.

Stroži režim ulaska u RH primjenjivati će se na međunarodnim graničnim prijelazima za državljane trećih zemalja., dok će državljani RH koji imaju prebivalište izvan EU-a biti će izuzeti od dodatnih provjera.Novost je da se uvodi automatizirani elektronski sustav pod nazivom ETIAS, (European Travel Information and Authorisation System), koji će služiti za putovanja u zonu Schengena za putnike kojima nije potrebna viza za ulazak u EU. Riječ je o internetskoj aplikaciji kojom će se prijaviti ulazak u EU. Sistem će automatski provjeravati podatke iz prijave s drugim izvorima podataka EU, a odobrenje za putovanje bi se trebalo izdati u roku od nekoliko minuta.

Državljani trećih zemalja trebat će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja web stranice ili mobilne aplikacije ETIAS-a i za to će morati platiti naknadu u iznosu od sedam eura, a odobrenje ETIAS-a za ulazak u RH vrijediti će tri godine.

Odobrenje za ulazak u RH odnosno EU granična policija će odbiti ako podnositelj zahtjeva predstavlja sigurnosni rizik za ilegalne migracije ili epidemiološku situaciju.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

ŽUPNE OBAVIJESTI 2. Došašća – A – 04. 12. 2022.

1. Danas je 2. nedjelja došašća. Zornice su u 6:30, a prije zornica ćemo ispovijedati. 2. Raspored ispovijedanja starih i...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo