spot_img
spot_img
Nedjelja, 21 travnja, 2024

Domovi zdravlja u BiH puni pacijenata, pojavile se i streptokokne infekcije!

Ponovo su u BiH domovi zdravlja puni pacijenata. Liječnici nisu iznenađeni, jer, kažu sezona je prehlade i gripe.

Ali nakon četiri godine, pojavile su se i streptokokne infekcije. Prevencija je najvažnija, kažu pedijatri i upozoravaju na moguću pojavu morbila.

Promjenljivo vrijeme, tradicionalno uzrokuje sve slabiji imunitet. U koštac s prehladama i virusima uhvatili su se svi. Velike gužve u domovima zdravlja uglavnom stvaraju pacijenti s respiratornim infekcijama.

Ono što je dobro i ohrabrujuće je da pacijenti rijetko imaju komplikacije. Međutim, nažalost, imamo grupe pacijenata to su djeca, stariji, bolesni, iznemogli, imunokompromitirani gdje se razviju teže kliničke slike i gdje je potrebno da pacijente uputimo na bolničko liječenje, rekla je Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka.

Blage simptome, u vidu povišene tjelesne temperature i suhog kašlja, postupno osjete oni koji boluju od prehlade. Mnogo brže, gripa napada organizam.

Ona počne baš naglo, čovjek odjedanput iz punog zdravlja postaje jako loš, s veoma visokom temperaturom, preko 39, s veoma izraženim bolovima u mišićima, zglobovima, veoma izraženim kašljem. Onog koga uhvati gripa obično su vezani za krevet nekoliko dana, naveo je Zaim Jatić, doktor obiteljske medicine, piše N1.

Osim različitih virusa i gripe, koji su karakteristični za ovo razdoblje godine, povećan i broj streptokoknih infekcija.

Otprilike to imamo svake četiri godine. Međutim, ove godine, kao rijetko koje godine, imamo sve na broju i onda se događa da se naš imunitet, naše epitelne stanice gornjih dišnih puteva, sinusa, usta, ždrijela, ne mogu se oporaviti, treba im tri tjedna da se oporave, ali u međuvremenu dobiju neku drugu infekciju, rekao je Ednan Drljević, epidemiolog.

Pedijatri upozoravaju da nam prijeti i opasnost od morbila, s obzirom da u Srbiji raste broj oboljele djece. Virus se vrlo lako prenosi, a komplikacije mogu biti izrazito opasne.

Komplikacije i problemi su upala srednjeg uha, upala pluća, upala moždane ovojnice, upala moždane mase, i posljedice koje se mogu pojaviti desetak godina nakon preležanih morbila. Zaista jedna vrlo složena klinička slika, koja je vrlo teška za liječenje, rekao je pedijatar Dragan Đokanović.

Prevencija je rješenje. Stoga, pedijatri pozivaju na cijepljenje djece, i kako navode, nekada postoje trenuci kada se može sačekati, ali to nije ovaj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM