spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Dom naroda BiH danas bi trebao dobiti novo rukovodstvo

Na dnevnom redu je davanje svečane izjave izaslanika, osnivanje klubova naroda te izbor predsjedatelja, prvog i drugog zamjenika predsjedatelja Doma naroda

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u novom sazivu zakazana je za danas. Na predloženim dnevnom redu je davanje svečane izjave izaslanika, osnivanje klubova naroda te izbor predsjedatelja, prvog i drugog zamjenika predsjedatelja Doma naroda PSBiH.

Sjednicu je sazvao predsjedatelj Doma naroda u dosadašnjem sazivu Nikola Špirić, u skladu s odredbom Poslovnika tog doma koja propisuje da prvu sjednicu Doma, nakon izbora, saziva Kolegij Doma iz prethodnog saziva, ako zakonom nije drugačije regulirano.

poster
Dok se ne izabere predsjedatelj, prvom sjednicom će predsjedavati najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni izaslanik kao privremeni predsjedatelj.

Klub izaslanika bošnjačkog naroda činit će: Safet Softić, Šefik Džaferović, Džemal Smajić, Kemal Ademović i Dženan Đonlagić.

U Klubu izaslanika hrvatskog naroda u ovom mandatu bit će: Marina Pendeš, Dragan Čović, Zdenko Ćosić, Ilija Cvitanović i Zlatko Miletić.

Klub srpskih izaslanika činit će: Snježana Novaković-Bursać, Nikola Špirić, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Želimir Nešković.

Dom naroda sastoji se od 15 izaslanika, od kojih su dvije trećine iz Federacije (uključujući pet Hrvata i pet Bošnjaka) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba).

Kvorum čini devet izaslanika, uz uvjet da su prisutna najmanje po tri izaslanika iz svih konstitutivnih naroda.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM