Dodik: Blokirat ćemo ukidanje trošarina na gorivo

01.02.2023., Palata Republike, Banja Luka (BiH) – Predsjednik RS Milorad Dodik razgovarao je sa Elmedinom Konakovicem, novim ministrom vanjskih poslova BiH. Nakon sastanka je odrzana konferencija za novinare. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
Nakon sastanka predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika i ministra vanjskih poslova BiH i čelnika NiP-a Elmedina Konakovića oni su se obratili medijima.

Milorad Dodik je tom prilikom najavio da će SNSD ponovno na Domu naroda PSBiH blokirati ukidanje trošarina na gorivo, kojim bi se smanjile cijene goriva od 50 feninga, prenosi Avaz.

Njega su novinari pitali zašto je SNSD ponovno bio protiv ukidanja trošarina na gorivo u Zastupničkom domu PSBiH, a on je odgovorio:

Da znate da ćemo biti protiv i na Domu naroda. Mi smatramo i matematika govori da cijena goriva je i dalje na istoj ili nižoj razini od regionalnih cijena koje gledamo. Iako je Srbija skinula trošarine za 50 posto cijena goriva u BiH i RS je manja nego u Srbiji, a da ne govorim o Hrvatskoj. Mislimo da eliminacijom prihoda za proračune smanjujemo razvojne šanse.

Kada pregovarate s EBRD-om o izgradnji autoceste oni vam gledaju kakve su vam trošarine. Ako su one niske razine nećete izgraditi autocestu. Nema bogate zemlje bez visokih i redovnih poreza. Ovdje se stvara iracionalni pristup. Odgovorna politika je zadržavanje trošarina, a Magazinović to populistički radi s opozicijom iz RS-a da bi napali vlast, evo ja im kažem da neće doći do ukidanja trošarina i ostat će iste, a cijene goriva su na prihvatljivoj razini u odnosu na regiju, smatra Dodik.

Podsjećamo, SNSD u Domu naroda PSBiH ima četiri od pet izaslanika iz RS-a i bez njihove podrške neće se moći ukinuti trošarine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Središnja Bosna: Majka ostavila troje djece zbog ‘Facebooka’

Kolinda Grabar-Kitarović uživala na odmoru u Bosni i Hercegovini