Srijeda, 10 kolovoza, 2022

Diže se prag za ulazak u sustav PDV-a

Pročitajte i ovo

Jedan od osnovnih zahtjeva poslovne zajednice i gospodarstva u BiH da se PDV plaća po realizaciji naplate nije usvojen.

Nakon dugogodišnje priče, novi zakon o porezu na dodanu vrijednost u formi nacrta upućen je na javne konsultacije, koje će trajati do polovine prosinca, a jedna od najznačajnijih novina je da prag za ulazak u sustav PDV-a neće biti 50.000, već 75.000 KM, a za poljoprivrednike 100.000 KM, objavile su Nezavisne novine.

Rok za plaćanje

Ipak, jedan od osnovnih zahtjeva poslovne zajednice i gospodarstva u BiH da se PDV plaća po realizaciji naplate nije usvojen. Također i zahtjev da se rok za plaćanje PDV-a pomjeri na kraj mjeseca nije dobio podršku Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH tako da će, ukoliko sve ostane kao u nacrtu, PDV biti plaćan kao i do sada, odnosno do 10. u mjesecu.

U UNO BiH kažu da je jedna od značajnijih novina ta da su oslobađanja od PDV-a u potpunosti usuglašena sa onima u Europskoj uniji, a preciznije su određena oslobađanja koja se tiču uvoza robe u BiH.

“Olakšan je postupak za oslobađanje po osnovu međunarodnih ugovora te diplomatskim i konzularnim predstavništvima i međunarodnim organizacijama”, rekli su Nezavisnim novinama u UNO.

Naglasili su i da je jedna od značajnijih izmjena i oporezivanje nekretnina, a posebno sa stanovišta upotrebljavanih i nedovršenih nekretnina, tako da će i dalje od plaćanja PDV-a biti oslobođen promet objekata ili njihovih dijelova i zemlje na kojoj se objekti nalaze, ali samo ako je promet izvršen poslije prve upotrebe objekata ili njihovih dijelova.

PDV za prijevoznike

“Za objekte ili njihove dijelove koji nisu upotrebljavani, oporezivanje će se vršiti za promet izvršen u roku od četiri godine od završetka izgradnje objekta ili njihovih dijelova do dana prve upotrebe”, rekli su u UNO.

S obzirom na to da su strani prevoznici, za razliku od domaćih, trenutno oslobođeni plaćanja PDV-a, Nacrtom zakona o PDV-u predviđeno je da i oni plaćaju PDV i to na način da prosječna naknada koju čini prosječan iznos vrijednosti po putniku i jednom kilometru bude 0,10 KM koji se množe sa brojem putnika koji putuju i brojem kilometara koje vozilo prelazi preko teritorije BiH.

Nezavisne novine navode neslužbena saznanja da novi zakon o PDV-u neće još dugo stupiti na snagu i to ne sigurno prije polovine iduće godine, a izvjesno je da će to biti i kasnije te da nije isključena mogućnost pomieranja roka za plaćanje PDV-a, barem na 20. u mjesecu za prethodni mjesec.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
IZVOR:Bljesak

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Počinje Napretkovo kulturno ljeto “iNOVIraj”

Napretkova podružnica iz Novog Travnika organizira kulturno zabavnu manifestaciju pod nazivom: Napretkovo kulturno ljeto „iNOVIraj“ koja će se održati...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo