spot_img

Detaljna vremenska prognoza: Gdje će pasti kiša, a gdje snijeg?

Od ponedjeljka navečer i glavninom u utorak nove padaline kojih će biti širom zemlje.

“Ponedjeljak (27.11.) – Razvedravanje posvuda će uvjetovati jači mraz širom zemlje. Očekivane temperature u ponedjeljak ujutro između -8 i 0°C, na planinama između -14 i -8°C. Lokalno po kotlinama i uz riječne tokove moguća magla ili niska oblačnost.

Ponedjeljak (27.11.) – Nakon pretežno sunčanog jutra, u nastavku dana postupan porast oblačnosti sa zapada. Prema kraju dana i navečer uz posvuda oblačno vrijeme javljat će se lokalno padaline. Padaline se u večernjim satima očekuju uglavnom u Hercegovini i na zapadu Bosne, kiša u nizinama dok će u višim krajevima iznad 600 m/v biti susnježice i snijega. Postoji mogućnost i da u nižim krajevima na sjeveru Hercegovine zbog ‘džepova hladnoće’ bude u početku padalina susnježice i snijega”, istakli su.

Dodaju da je u ostatku zemlje u ponedjeljak navečer većinom suho, rijetko uz malo kiše ili snijega na planinama.

“U ponedjeljak tijekom dana i u noći na utorak većinom povremeno umjeren do lokalno na udare jako jugo, na planinama uz jake do olujne udare. Dnevna temperatura u ponedjeljak između 6 i 12, lokalno do 14°C. Uslijed pojačanog juga noć na utorak toplija za razliku od noći na ponedjeljak.

Utorak (28.11.) – U jutarnjim i prijepodnevnim satima padaline će se postepeno proširiti i na ostatak zemlje. Kiša posvuda, pa i na većini planina prolazno uslijed porasta temperature po visini. Poslijepodne novi prodor hladnijeg zraka sa sjevera pa će kiša na nadmorskim visinama iznad 600 m prelaziti u susnježicu i snijeg, ali padaline će tad biti već na izmaku. U Hercegovini i na zapadu Bosne izraženije padavine uz moguće lokalno grmljavinu.

Pojačan jugo iz prvog dijela utorak će u poslijepodnevnim i večernjim satima postupno zamjeniti prolazno umjeren sjeverac. Dnevna temperatura u utorak između 4 i 8, na zapadu Hercegovine do 13°C.

U večernjim satima utorka padaline u postupnom slabljenju i prestanku u većini mjesta. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne će dolaziti do djelimičnog smanjena oblačnosti, dok u ostalim krajevima tijekom noći na srijedu može biti još prolazno i lokalno malo susnježice i snijega. Kiša u nizinama, a na nadmorskim visinama iznad 400 m susnježica i snijeg.

Očekivana količina padalina od ponedjeljka navečer do srijede ujutro iznosi za veći dio zemlje između 10 i 30 l/m2, najviše padalina u Hercegovini i na zapadu Bosne gdje se očekuje između 25 i 60 l/m2.

Srijeda (29.11.) – Nakon većinom pretežno oblačnog jutra, tijekom dana postupno smanjenje oblačnosti sa zapada posvuda. U jutarnjim satima lokalno u središnjim i istočnim dijelovima Bosne može biti malo susnježice i snijega.

Od četvrtka (30.11.) južina u postupnom jačanju, glavninom u petak (01.12.) kada će biti pojačanog juga i osjetno toplije posvuda. Biće i padalina, i to uglavnom u Hercegovini i na zapadu Bosne. Za vikend moguće novo zahlađenje uz padaline”, zaključuju meteorolozi sa stranice BHmeteo.ba.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti