Desecima milijuna prijeti ekstremno siromaštvo

Izvješće kaže da su siromašnija kućanstva, a koja su već suočena s ozbiljnom nestašicom hrane, izložena većem riziku od siromaštva zbog viših troškova energije.

Energetska kriza izazvana ruskim ratom u Ukrajini mogla bi gurnuti 141 milijun ljudi diljem svijeta u ekstremno siromaštvo, navodi se u izvješću objavljenom u četvrtak u časopisu Nature Energy.

Istraživači iz Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva, Kine i Sjedinjenih Država modelirali su učinke povećanih cijena energije u 116 zemalja i otkrili da se potrošnja kućanstava u prosjeku povećala do 4,8%, jer su cijene ugljena i prirodnog plina porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Izvješće kaže da su siromašnija kućanstva, a koja su već suočena s ozbiljnom nestašicom hrane, izložena većem riziku od siromaštva zbog viših troškova energije. Radi se mahom o zemljama s niskim prihodima, preosi Index.hr.

Kućanstva u zemljama s višim prihodima također su osjetila utjecaj porasta cijena energije, ali je vjerojatnije da će ih moći apsorbirati u kućne proračune, navodi se u izvješću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

U BiH sunčano, najviša dnevna temperatura 16 stupnjeva

Kako će se Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom odraziti na ugostitelje?