spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Demanti: Na Vlašiću nije pronađeno tijelo čovjeka kojeg su pojeli vukovi

Brojni portali objavili su članke u kojima se navodi da je na Vlašiću pronađeno tijelo muškarca kojeg su napali i pojeli vukovi, a među njima i naš grad-busovaca.com portal. kako piše stranica Raskrinkavanje.ba, ne postoje nikakve zvanične potvrde tih navoda.

Brojni portali objavili su članke u kojima se navodi da je na Vlašiću pronađeno tijelo muškarca kojeg su napali i pojeli vukovi. Ne postoje nikakve zvanične potvrde tih navoda.

Izvor: Raskrinkavanje.ba

Čitatelji/ke su nam putem opcije “Sugestije” na našoj stranici poslali linkove članaka s navodima da su na Vlašiću 12.2.2023. godine pronađeni ostaci tijela osobe koju su navodno napali i pojeli vukovi. Na portalu Banjaluka (.net) 12.2.2023. godine objavljen je članak s naslovom:

U članku se navodi da su lovci na Vlašiću pronašli tijelo osobe za koju se pretpostavlja da je nastradala u napadu vukova, bez preciziranja izvora tih tvrdnji.

Na području prema planini Vlašić, između opština Kotor Varoš i Kneževo, lovci su danas pronašli ostatke tijela nepoznate osobe a pretpostavlja se da su je ubili i pojeli vukovi.

U istom članku navedeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske izjavilo za ovaj portal da “nisu mogli potvrditi ove informacije dok se ne utvrde sve okolnosti”. U članku je objavljena i jedna zamagljena fotografija pronađenih ljudskih ostataka.

Članak je u međuvremenu uklonjen s portala Banjaluka (.net). Njegova arhivirana verzija, dostupna na linku ovdje, svjedoči o tome da je bio objavljen.

Pretragom smo pronašli još 26 članka s tvrdnjama o napadu vukova na Vlašiću i pronađenim ostacima tijela. Identični navodi objavljeni su i na Facebook stranici Hrvatski krški pašnjaci 14.2.2023. godine.

Članci su objavljeni uz neznatne izmjene naslova, i to tako da su neki portali tvrdnje o pronalasku tijela na Vlašiću formulisali kao pitanje (Moja Banjaluka, Moja Srpska, Moj Doboj, Moja Modriča, Moja Derventa, Moj Prnjavor i Kiseljak info), a neki su u naslovima imali izravne tvrdnje o pronalasku tijela na Vlašiću (Crna Hronika, BiH Vijesti i Cik media).

Na portalu 072 info objavljena su dva članka u vezi s ovom temom. U prvom se izvještava na već opisan način – s tvrdnjom o pronalasku tijela u formi pitanja. Drugi članak objavljen je 13.2.2023. godine i opremljen je sljedećim naslovom:

Uz ponavljanje navoda da su lovci na Vlašiću pronašli ostatke tijela osobe koju su napali vukovi objavljene su i tri fotografije s oznakom da je riječ o uznemirujućem sadržaju. Fotografije su zamagljene, ali se na njima ipak može prepoznati kostur u plavoj odjeći i s tragovima krvi. Izvor ovih fotografija nije naveden.

Na portalu Avaz 14.2.2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

U ovom članku ponavlja se navod o pronađenim ostacima muškarca kojeg su napali vukovi na Vlašiću. Avaz navodi da se neimenovani “stanovnik Kneževa” javio redakciji s informacijom da su neimenovani lovci fotografisali navodno pronađeni leš.

Između Općina Kneževo, nekada Skender Vakuf i Kotor Varoši, vukovi su usmrtili čobana, najvjerovatnije u noći sa petka na subotu.

Portalu “Avaza” se javio stanovnik Kneževa, koji tvrdi da su njegovi prijatelji lovci fotografirali mrtvog čovjeka.

– Nažalost, njegovo tijelo je prepuno rana, a od pojedinih dijelova tijela ostale su samo kosti. Vjerovatno su ga napali vukovi – tvrdi sagovornik portala “Avaza”.

U članku je navedeno i da policija ima “šture informacije o ovom događaju, odnosno nemaju nikakvu prijavu događaja”.

Članak Avaza prenijeli su Večernji (.ba), Abc portal, Centralna, Pogled, E Hercegovina, Grad Busovača, Poljoprivreda, Haber, Srednja Bosna, Kalesijski, BH reporter i Cazin.

Šta su činjenice?

Dva dana nakon objave navoda o pronađenom tijelu na Vlašiću neki su mediji objavili da Policijska uprava Banja Luka nije primila prijavu o pomenutom događaju. U članku Alternativne televizije navodi se:

Policijska uprava Banjaluka nema prijava o pronađenom tijelu na području prema planini Vlašić između Kneževa i Kotor Varoša, potvrđeno je za ATV iz ove Uprave.
“U vezi s navedenim nema prijava”, rečeno je ATV-u u Policijskoj upravi Banjaluka.

Milana Stojanović iz Odjela za odnose s javnošću Policijske uprave Banja Luka potvrdila je u telefonskom razgovoru za Raskrinkavanje da Policijska uprava Banja Luka nije evidentirala nijednu prijavu koja se odnosi na pronalazak posmrtnih ostataka na Vlašiću od 12.2.2023. godine. Pošto nikakva prijava nije zaprimljena, nije bilo ni “utvrđivanja svih okolnosti”.

Obrnutom Google i Yandex pretragom pronašli smo drugu fotografiju iz članka portala 072 info, objavljenu 7.2.2023. godine na Reddit platformi. Navodno prikazuje ostatke nestale osobe u Poljskoj. U rezultatima Google pretrage pronašli smo i ostale fotografije iz članka. Objavljene su na forumu Documenting reality 7.2.2023. pa je jasno da nisu snimljene na Vlašiću 12.2.2023.

U ovim objavama tvrdi se da fotografije zapravo prikazuju ostatke nestalog 64-godišnjeg muškarca iz Poljske kojeg su napali vukovi. Prema izvještajima tamošnjih medija, muškarac je nestao 19.12.2022. godine, a njegovi ostaci su navodno pronađeni krajem januara ove godine (1). Nije pouzdano jasno da li su ga napali i usmrtili vukovi, ali je jasno da fotografije korištene u članku portala 072 info nisu snimljene na Vlašiću 12.2.2023. godine.

Dakle, ne postoji nikakav zvanični podatak koji potvrđuje da su na Vlašiću pronađeni posmrtni ostaci muškarca kojeg su napali vukovi.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz članka portala Banjaluka (.net) da su lovci na Vlašiću pronašli “ostatke tijela nepoznate osobe” za koju se pretpostavlja “da su je ubili i pojeli vukovi” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju iz članka portala 072 info da priložene fotografije pokazuju mjesto nesreće i ostatke osobe koju su navodno usmrtili vukovi na Vlašiću ocjenjujemo kao lažnu vijest. Fotografije su od ranije dostupne na internetu i najvjerovatnije su snimljene u Poljskoj.

Izvor: Raskrinkavanje.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti