spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Delić pojasnio: Treba li otvarati bankovni račun za pomoć EU-a, koliko dobivaju umirovljenici, a koliko ostali

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić priopćio je na današnjoj press konferenciji da su općine u Federaciji BiH u protekla dva dana unijele 4.508 prijava – domaćinstava, ukupno 9.583 osobe za podjelu EU pomoći s ciljem suzbijanja energetske krize, odnosno podrške u kupovini ogrjeva za zimsku sezonu.

Građani koji ispunjavaju kriterije će se moći prijavljivati do 10. studenog tekuće godine. U aplikaciju se svake dvije sekunde unese nova prijava, a općina koja je do sada unijela najveći broj jeste Teočak.

Delić je pojasnio da se tabela sa podacima nalazi na web stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, te da će svakog dana u 12 i 30 sati biti ažurirani podaci, tako da će svi moći javno da prate.

– Prijave se predaju isključivo u općinama ili gradovima, odnosno na mjestima koje odrede općine, kao što su mjesne zajednice ili centri za socijalni rad. Sve informacije građani treba da traže u općinama ili gradovima, jer su svi potpisali sporazum sa Ministarstvom i obavezali se na isplatu – rekao je Delić.

– Jedna od nedoumica jeste predaja kućne liste. Svi koji apliciraju neovisno od toga žive li sami ili u domaćinstvu, trebaju predati i kućnu listu. Pitanja je bilo i za bankovne račune, jer ima umirovljenika koji mirovine primaju preko pošte. Svi oni koji apliciraju za ovu pomoć mogu što je i naznačeno u prijavnom listu, mogu napisati podatke osobe koja već ima bankovni račun novac će im tako biti isplaćen – pojasnio je Delić.

BUSOVAČA: Prijavite se za dodijelu financijske pomoći

Nedoumica, nastavio je on, jeste i trebaju li oni koji primaju mirovinu ili dječji dodatak dostaviti rješenja o tim primanjima.

– Ne trebaju dostaviti, već isključivo dokumentaciju koja je definirana u prijavnom obrascu. Dakle, svi koji apliciraju u prijavnom obrascu imaju jasno navedeno šta im je potrebno od dokumentacije – naglasio je Delić.

Podsjetio je da četiri kategorija imaju pravo na ovu pomoć, te da su sredstva EU u iznosu od 4,65 milijuna KM ograničena.

– Ne postoji opcija, iako bi mi to voljeli, da pomoć bude podijeljena svim građanima, već isključivo za ove četiri kategorije koje su po svim istraživanjima definirane kao najugroženije – pojasnio je on, dodajući da ako se u jednom domaćinstvu nalazi više kategorija, pomoć se može dobiti samo po jednom osnovu.

Kategorije koje po Programu utroška sredstava imaju pravo prijaviti se na javni poziv jesu domaćinstva u kojima živi umirovljenik sa minimalnom ili zajamčenom mirovinom; domaćinstva u kojima žive primatelji stalne novčane pomoći; domaćinstva u kojima žive djeca koja su na federalnom dječjem dodatku i domaćinstva u kojima je dijete koje nema jednog roditelja, a u ovoj kategoriji, uz navedenu dokumentaciju, potrebno je priložiti i rodni list djeteta ili smrtni list roditelja, zavisno je li roditelj nepoznat ili je umro.

Delić je odgovorio i na kritike upućene ovom ministarstvu i Vladi FBiH, zašto nisu pomoć podijelili brže kada već imaju spiskove umirovljenika i primalaca dječjeg dohotka.

– Točno je da imamo spiskove, mogli bi za sat sve podijeliti, ali bi onda prekršili sporazum sa EU, jer se pomoć ne dijeli pojedincima nego domaćinstvima. Ovo je prvi transfer EU-a prema državi BiH i mi do kraja travnja imamo rok da podnesemo izvještaj EU. Ako bude ocijenjen negativno nećemo moći nastaviti suradnju kada su u pitanju ovakva grant sredstva – zaključio je federalni ministar.

Za kategoriju umirovljena planirane su isplate do 300 KM jednokratne pomoći, a ostale tri do 600 KM.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM