“Dani europskog naslijeđa” posvećeni bogatstvu Lepeničke doline

0
96
Pod sloganom “Spoj prošlosti i budućnosti” predviđen obilazak više lokaliteta u Kiseljaku, Kreševu i Fojnici

“Dani europskog naslijeđa”, naziv je manifestacije koju svake godine u različitim krajevima Federacije BiH organizira Federalno ministarstvo kulture i sporta s ciljem predstavljanja i očuvanja bogatog kulturnog naslijeđa. Ovogodišnja manifestacija pod sloganom “Spoj prošlosti i budućnosti” održat će se u Lepeničkoj dolini, u općinama Kiseljak, Kreševo i Fojnica. Dvodnevnim programom koji počinje 12. rujna, predviđen je obilazak nekoliko kulturno povijesnih lokaliteta od srednjovjekovne nekropole stećaka u Zabrđu i Toplici na povijesnom području Lepenice u općini Kiseljak, potom Franjevačkih samostana u Fojnici i Kreševu, povijesnog gradskog područja te sela srednjovjekovnih rudara i kovača Vranci u Kreševu do Atik džamije u Fojnici. Manifestacija čije svečano otvorenje je planirano u Samostanu sv. Katarine u Kreševu 12. rujna završava okruglim stolom na temu “Baština Lepeničke doline” koji će 13. rujna biti održan u Kiseljaku.

Da domaćini ovogodišnje manifestacije, općine Kiseljak, Kreševo i Fojnica imaju što ponuditi kad je u pitanju kulturno i povijesno naslijeđe, potvrdili su na konferenciji za novinare koji su održali zajedno s federalnom ministricom kulture i sporta Zorom Dujmović, načelnici navedenih općina. S osam nacionalnih spomenika Kreševo je među općinama s najviše nacionalnih spomenika po glavi stanovnika u BiH, ističe načelnik ove općine Renato Pejak.

“Kreševo se zaista može pohvaliti bogatim kulturnim i povijesnim naslijeđem, počevši od arhitekture do povijesnih i kulturnih spomenika. Dobar dio tog blaga kojeg mi Kreševljaci ljubomorno čuvamo nalazi se u Franjevačkom samostanu gdje uskoro završavamo prvu fazu izgradnje novog muzeja”, kaže kreševski načelnik koji je izrazio zadovoljstvo što je ova općina jedan od domaćina manifestacije “Dani europskog naslijeđa”.

“Kiseljak je prepoznatljiv po brojnim nekropolama stećaka od kojih se ornamentikom i pismom posebno po ljepoti ističe stećak kneza Radoja koji je na popisu zaštićene baštine UNESCO-a. Pored toga prvo objavljeno djelo Akademije znanosti i umjesnosti BiH bila je knjiga o Lepenici od Rimskog doba do današnjih dana”, istaknuo je načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak.

Po bogatom kulturnom i povijesnom naslijeđu za Kreševom i Kiseljak ne zaostaje ni Fojnica.

“Uz drevni Franjevački samostan u Fojnici se nalazi i Atik džamija koja je jedna od najstarijih na Balkanu”, kaže Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnice.

Načelnicima općina Kiseljak, Kreševa i Fojnice na potpori u organiziranju “Dana europskog naslijeđa” zahvalila se Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta FBiH. Ministrica Dujmović posebno je kaže zadovoljno što se u projekt uključio veliki broj mladih.

“Posebno me raduje veliki odaziv mladih koji su dio programa manifestacije. Kroz edukativni program Mladi i naslijeđe u njega će biti uključeni učenici i nastavnici, autori više od 600 likovnih, literarnih, dokumentarnih i video radova, kao i velikog broja fotografija i maketa na temu Naša baština – Spoj prošlosti i budućnosti. Na ovaj način učenici su pokazali kako razmišljaju o naslijeđu koje ih okružuje, istražuju i uče kako bi ga sačuvali i za buduće naraštaje”, istaknula je ministrica Dujmović najavljujući skoru manifestaciju čiji je cilj pokazati široj javnosti te sačuvati vrijedne nacionalne i kulturno-povijesne spomenike Lepeničke doline.

Održavanjem manifestacije “Dani europskog naslijeđa” BiH zajedno s 49 europskih zemalja daje doprinos promociji i očuvanju kulturnog naslijeđa.

artinfo.ba/ap

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.