spot_img
Utorak, 26 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBIHDanas svečano otvorenje džamije u Kaćunima

Danas svečano otvorenje džamije u Kaćunima

Uoči današnjeg svečanog otvorenja džamije u džematu Kaćuni na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Busovača, sinoć je proučen mevlud kome je prisustvovao veliki broj vjernika.

Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović zahvalio je svim imamima, kao i svim vjernicima, na dolasku na mevlud. Obraćajući se okupljenim vjernicima u velikom broju ukazao je na značaj gradnje ove džamije.

Kroz stoljeća, navodi, ima jako puno pozitivnih primjera i gdje su vrijedne džematlije vakufili, radi dobra drugih ljudi, puno izdvajali i nisu žalili.

– Ljudi slijepi svaki dan redovno dolaze na namaz u džamiju, čak i na jaciju, sabah. Pred nama je široko polje rada na dobru, činjenja dobrih dijela, takmičenja u dobrim djelima i što nas je više takvih bit će nam bolje stanje, bit ćemo sretniji i zadovoljniji, i ako Bog da, zaslužiti vječnu nagradu kod Allaha na onome svijetu – kazao je muftija Adilović.

Ukazao je na značaj ove džamije za džemat Kaćune, s obzirom da okuplja oko 3.000 vjernika.

– Kaćuni su do sada imali staru džamiju, koja je bila mala, nedovoljna za njihove potrebe. Jedan su od većih i vrijednijih džemata ne samo na području našeg Travničkog muftijstva nego i na području cijele Bosne i Hercegovine. Oni su imali potrebu da naprave veću džamiju koja će odgovarati niihovim potrebama, tu je oko 3.000 duša ovoga džemata. Ovaj džemat se i dalje širi, tako da se nadati da će ova ljepotica, Božija kuća, u narednih makar 50 godina moći zadovoljiti potrebe vjernika – istakao je Muftija Adilović, pred sutrašnje otvaranje ove džamije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti