Danas djelomično pomračenje Mjeseca koje će se vidjeti i iz BiH

0
39
U noći sa 16. na 17. srpanj (utorak na srijedu) iz većeg dijela Europe, Azije, Afrike i Južne Amerike moći će se posmatrati djelomično pomračenje Mjeseca, piše FBL.ba.

Pomračenje Mjeseca nastupa kad naš prirodni satelit uđe u sjenu Zemlje, tj. kad se naša planeta nađe točno između Mjeseca i Sunca. Kada Mjesec putuje tako da mu je samo jedan dio pomračen, tada govorimo da je to djelimično ili parcijalno pomračenje. Totalno pomračenje se događa kada Mjesec potpuno uđe u sjenku Zemlje.

Pomračenje počinje ulaskom u polusjenku, a zatim u sjenku naše planete. Posmatrač sa sjeverne polutke opazit će da Mjesec postepeno počinje da tamni sa lijeve strane (od istoka). Ulazak u polusjenku se ne primjećuje golim okom.

Kada Mjesec u potpunosti uđe u zemljinu sjenku (totalno pomračenje) on se jako zatamni. Međutim, i dalje ga vidimo u crvenkastoj boji. Zemljina atmosfera se ponaša poput leće i jače prelama crvene valne dužine, pa ta svjetlost obasjava Mjesec. Mjesečeva pomračenja su rjeđa od sunčevih, ali se zbog veličine sjenke Zemlje mogu uvijek vidjeti na gotovo cijeloj polukugli gdje je noć.

Pomračenja Mjeseca su bezopasna i mogu se gledati golim okom, dvogledom ili manjim teleskopom. Tijekom ovog pomračenja bit će pomračeno oko 65% mjesečevog diska.
Zbog nestabilnog vremena Astronomsko društvo neće organizirati javno posmatranje ovog fenomena, ali svakako preporučujemo da pogledate u nebo makar ispred svojih domova i uživate u prizoru ako to vremenske prilike budu dozvoljavale.

Elementi pomračenja za BiH su slijedeći:

Uazak Mjeseca u polusjenku: 20:43 sati
Ulazak Mjeseca u sjenku: 22:01 sati
Makismalna faza pomračenja: 23:30 sati
Izlazak Mjeseca iz sjenke: 00:59 sati (17.srpanj)
Izlazak Mjeseca iz polusjenke: 02:17 sati

vitez.info