spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Čuvajte PIN! Muškarac upravo ostao bez nekoliko tisuća eura

Porečka policija zaprimila je prijavu 75-godišnjaka koji je prevaren prilikom kupoprodaje kutije za alat. 

Naime, oštećeni je ostvario telefonski kontakt sa nepoznatom muškom osobom putem mobilne aplikacije s ciljem ostvarivanja kupoprodaje kutije za alat, da bi potom dao podatke o bankovnoj kartici i pristupne PIN-ove svog bankovnog računa. Jučer je 75-godišnjak primijetio da mu s računa nedostaje više tisuća eura koji su podignuti sa računa u nekoliko navrata te je posumnjao da mu je novac otuđila osoba kojoj je dao svoje podatke, priopćeno je iz PU istarske uz napomenu da policija traga za počiniteljem.

Policija ističe da je i iz navedenog primjera vidljivo kako je izrazito važno štiti svoje osobne podatke, bez obzira da li ih štitite u stvarnom ili virtualnom svijetu.

Nezaštićeni osobni podaci u rukama počinitelja mogu se upotrijebiti prilikom počinjenja različitih kaznenih djela, a žrtvama mogu stvoriti i niz drugih problema, koji u nekim slučajevima mogu trajati i cijeli život. Kako biste to izbjegli, policija savjetuje sljedeće:

– ne govorite i ne šaljite svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj, broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
– osobne dokumente ne dajte nikome prije nego se uvjerite da se radi o službenoj ili nadležnoj osobi i ne šaljite njihove preslike ukoliko niste sigurni da su preslike potrebne isključivo u službene svrhe
– ne potpisujte dokumente ukoliko niste sigurni u njihov sadržaj (prije potpisivanja neka vam osoba od povjerenja rastumači dokument).

– prije nego što bacite u smeće stare dokumente, račune ili druge materijale koji sadržavaju vaše osobne podatke, učinite te podatke nečitljivima
– u slučaju da posumnjate da je netko zloupotrijebio vaše osobne podatke, prijavite događaj policiji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti