Crkva svetog Ante proglašena nacionalnim spomenikom u BiH

Trinaesta sjednica Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika održana je 17. listopada 2022. godine.

Predsjedateljica Povjerenstva Anđelina Ošap Gaćanović i članovi Faruk Kapidžić i Zoran Mikulić donijeli su odluku o proglašenju katoličke crkve sv. Ante Padovanskog, općina Prnjavor, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Članovi Povjerenstva razmatrali su i usvojili izmjenu i dopunu za ranije donesenu odluku za povijesnu građevinu – Cekovića kuću na Palama. Izmjena i dopuna navedene odluke odnosi se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem ovog nacionalnog spomenika.

Na protekloj sjednici prema usvojenom dnevnom redu, doneseno je 37 odluka o neispunjavanju kriterija za proglašenje određenih dobara nacionalnim spomenikom BiH, a koja su se nalazila na Listi peticija Povjerenstva.

Članovi Povjerenstva su nakon valorizacije dobara, donijeli negativne odluke obzirom da dobra nisu ispunila kriterije propisane Pravilnikom o kriterijima vrednovanja, podjeli i kategorizaciji nacionalnih spomenika.

Od 18. listopada 2022. godine, predsjedatelj Povjerenstva je Zoran Mikulić na razdoblje od deset mjeseci, po sustavu rotacije, priopćeno je iz Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Lider SDP-a BiH o koaliciji sa SDA: “Nikad ne treba reći nikad”

Poznat identitet pretučene žene (57), policija traga za nasilnikom (49)