Čović: Nastavit ćemo borbu za legitimno predstavljanje i ravnopravnost

16.02.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konstituirajuca sjednica Doma naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović, koji je u četvrtak izabran za drugog zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH, rekao je kako je siguran da će novo rukovodstvo provoditi sve ono što predviđaju Ustav BiH, zakoni i Poslovnik ovog doma.

On se naročito osvrnuo na izlaganje koje su nešto ranije imali izaslanici SDA, Šefik Džaferović i Safet Softić.

Oni su kazali da je legitimno predstavljanje danas palo u vodu jer je u rukovodstvo doma izabran Kemal Ademović iz bošnjačkog naroda glasovima HDZ-a i SNSD-a, a mimo volje većine u Klubu Bošnjaka, prenosi Klix.

Sa zanimanjem sam slušao svoje kolege s kojima bistrimo politiku 20-ak godina u pokušaju da Bosnu i Hercegovinu usmjerimo u jedno normalno ekonomsko-socijalno stabiliziranje, da napravimo pravnu državu i da otvorimo euroatlantsku perspektivu, kazao je Čović.

Kako je dodao, uvijek su se zalagali da na tom putu, vodeći politiku koju danas predstavljaju u ime Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a, do kraja poštuju legitimitet i legitimnost izbora predstavnika konstitutivnih naroda gdje Ustav definira zaštitu kolektivnih prava konstitutivnih naroda, a to su Predsjedništvo BiH i domovi naroda.

Upravo s predstavnicima vaše politike smo potpisali sporazum u Mostaru gdje izrijekom kažemo da ćemo osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovina naroda. Vi to potpišete, a onda uvjeravate čitav svijet kako ste to mislili onako malo iz šale potpisati. To viteštvo oko legitimnog predstavljanja, kako ga vi vidite u očima onih koji predstavljaju Hrvate mi ćemo nastaviti dalje, naveo je Čović.

Kako je rekao, osigurat će da ovo bude normalna zemlja, zemlja primarno tri konstitutivna naroda, ustavno do kraja ravnopravna, i svih drugih građana i u tome ih neće nitko pokolebati.

Dodao je da bi želio da novi saziv radi drugačije nego što se radilo u protekle četiri godine, te da je vrijeme za promjene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Milanović podržao napore nove vlasti u BiH za ubrzanjem promjene izbornog zakonodavstva

Zastupnički dom izabrao novo rukovodstvo FBiH