Član SIP-a Vlado Rogić o današnjoj sjednici SIP-a i odlukama!

Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo je odluku da poništi izbore u Srebrenici i Doboju. Protiv ove odluke bio je samo član Vlado Rogić, koji nije podržao ni odluku koja se tiče ponovnog izbora načelnika u Travniku.

Rogić je u obrazloženju rekao da “na dan izbora nisu imali gotovo nijedan prigovor u Srebrenici”.

“SIP je olako donio odluku o otvaranju postupka po službenoj dužnosti dok se to nikako nije htjelo uraditi za Mostar Jug. Za Srebrenicu nije bilo otvorenih predmeta u Tužiteljstvu, nije bilo izvještaja MUP-a, dok u Mostaru postoje ozbiljne indicije da je najmanje jedan mandat u Vijeću proizvod kaznenog djela. Pored toga SIP nije donio odluku o otvaranju postupka i poništenju izbora na pojedinim mjestima ili izbornim jedinicama”, rekao je Rogić.

Dodao je da je SIP podlegao pritiscima nekih medija i krugova za donošenje ovakve odluke u slučaju Srebrenice i Doboja.

“Ne možemo tako lako i jednostavno donositi odluke u jednom slučaju, a u drugom biti protiv. Što se tiče Doboja, ne može SIP kao razlog poništenja imati neku Viber prepisku pojedinih kandidata političkih subjekata, da su pojedinci govorili za koga treba glasati ili imali neprimjerene ponude biračima na biračkim mjestima. Odgovornost za te pojedince je individualna i oni moraju odgovarati za učinjeno, ali to nisu valjani razlozi za poništenje”, rekao je Rogić.

Istaknuo je i da je protiv donošenja odluke i nemogućnosti preuzimanja mandata za načelnika Travnika. Naglasio je da je ona “nepotrebna i trivijalna”, prenosi HMS.

“Tražio sam donošenje konkretne odluke kome pripada mandat za načelnika – prvorangirani, drugorangirani… Nije donesena ključna odluka u ovoj pravnoj stvari. Odgovorno tvrdim da je SIP trebao utvrditi pripada li mandat drugoplasiranom i na tu odluku ostaviti mogućnost političkim subjektima da se žale pa da Sud BiH donese konačnu odluku”, rekao je Rogić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

HDZ BiH: “SIP je u službi politike SDA, idemo u pravnu borbu”

Umrla legendarna glumica Mira Furlan