Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Cijene žitarica u BiH rastu iz dana u dan, očekuje se i daljnji rast

Pročitajte i ovo

“Nema tko da bere šljive iako je dnevnica 60 KM”

„Čačanka ljepotica“ tražena na europskom tržištu, a proizvođači to vide kao razvojnu šansu Majevički voćari bilježe i ove godine, usprkos...

Poznato otkud Mamiću 45 milijuna kuna za podmirenje duga prema Hrvatskoj?

Nakon što je u medijima odjeknula vijest da je  Zdravko Mamić u cijelosti podmirio iznos za koji ga tereti...

Inzkov zakon stupio na snagu, od danas je negiranje genocida kažnjivo zatvorom

U Službenom glasniku Bosne i Hercegovine jučer su objavljene dopune Kaznenog zakona BiH koje je 23. srpnja nametnuo visoki predstavnik. Kako...
Cijene kukuruza u BiH i dalje rastu, pa je za 100 kg kukuruza potrebno izdvojiti dvije marke više nego prije 15 dana, a pretpostavlja se da će u narednom razdoblju cijene i dalje rasti.

Poljoprivrednici ističu kako je rast cijena na međunarodnom tržištu jedan od značajnijih faktora koji je umnogome utjecao na kretanje cijena na domaćem tržištu.

Kako su rekli iz jedne banjolučke poljoprivredne ljekarne, cijena merkantilnog kukuruza iznosi 0,54 KM po kilogramu, te je za 100 kg trenutno potrebno izdvojiti 54 KM, pišu Nezavisne novine.

“Do prije 10-15 dana za 100 kilograma bilo je potrebno izdvojiti 52 KM, što je za dvije KM manje nego sada”, kazali su ove poljoprivredne ljekarne, dodajući da cijene rastu već nekoliko mjeseci.

Ističu kako je krajem prošle godine cijena za 100 kg kukuruza iznosila 45 KM, nakon čega je ubrzo opet porasla za dvije marke, te od tada ide ka gore.

Iz još jedne banjolučke poljoprivredne ljekarne ističu kako je kukuruz poskupio, te ga zbog toga ne nabavljaju već 15 dana.

- Advertisement -

“Ne znamo kada ćemo imati kukuruz u ponudi. Ne isplati nam se nabavljati jer je cijena znatno porasla”, kazali su iz ove ljekarne.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, za Nezavisne kaže kako na povećanje cijena utječe velika potražnja kukuruza na svjetskom tržištu.

“Cijena je na svjetskom tržištu i burzama u stalnim oscilacijama. Malo miruje, pa pada, pa raste. Tako se ponašaju i naši ljekarnici i jasno je da je prodaja na malo uvijek podložnija promjenama”, rekao je Marinković.

Dodaje da je takav trend, te da se potražnja kukuruza na svjetskom tržištu odražava i na domaće tržište, prilikom čega dolazi do određenih poremećaja u cjenovnicima.

“Mislim da to neće trajati dugo, jer su stigli ljepši dani, sjetva je obavljena na popriličnom broju površina i stanje usjeva prerano posijanih žitarica je ipak zadovoljavajuće”, ističe Marinković.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH je potvrdio da je situacija u FBiH ista kao i u Republici Srpskoj.

“Cijene žitarica rastu iz dana u dan i očekuje se da će rasti i ubuduće”, rekao je Bićo.

On naglašava da je BiH zemlja apsurda jer kukuruz koji se uvozi plaća se po mnogo većoj cijeni, dok su domaći proizvođači ugroženi, jer ne mogu prodati svoje proizvode po realnoj cijeni.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

FOTO | Otvoren najslađi kutak u našem gradu – palačinkarnica “Mljac – mljac”

U subotu 12. lipnja, na adresi Branitelja Domovine bb, svoja je vrata svečano otvorila palačinkarnica "Mljac-mljac". Ovo je prva...
- Marketing -

Posljednje objavljeno

FOTO: Započeo IX. Franjevački hod Frame Bosne Srebrene

Jučer je započeo „IX. Franjevački hod Frame Bosne Srebrene”. Franjevački hod je hodočašće mladih s ciljem produbljivanja osobne vjere,...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo