spot_img
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Cijene goriva ponovno skočile: Evo kolike su sada i što ih je podiglo

“I cijene dizela su povećane u posljednjih desetak dana. On je prethodno iznosio 1,83 KM po litru, a sada je za litar dizela potrebno izdvojiti dva feninga više, tj. 1,85 KM”, kažu iz te crpke.

I u FBiH kažu da je gorivo poskupjelo, a na jednoj benzinskoj crpki u Sarajevu ističu da je u prethodnih nekoliko dana cijena porasla za pet feninga. Kako kažu, za litar benzina je potrebno izdvojiti 1,96 KM, dok se cijena dizela nije mijenjala i iznosi 1,81 KM.

Prema saznanjima Nezavisnih, situacija je drugačija samo u Bijeljini. Kao i u prethodnom razdoblju, cijene goriva u Bijeljini su niže u odnosu na Banja Luku, ali i druge krajeve RS i BiH. Kako kažu iz jedne tamošnje benzinske crpke, za litar benzina i dizela potrebno je izdvojiti 1,66 KM, a ta cijena je, kako navode, niža za osam feninga u odnosu na prošli tjedan.

Dragan Trišić, predsjedatelj Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Gospodarske komore Republike Srpske, također je rekao da su cijene naftnih derivata porasle za dva-tri feninga.

“Za desetak dana cijene goriva, benzina i dizela su povećane za dva do tri feninga po litru na cijelom maloprodajnom tržištu, odnosno na benzinskim crpkama”, kazao je Trišić.

Kako kaže, razlozi zbog kojih su cijene goriva povećane su geopolitički događaji, odnosno nedavno održani izbori za novog predsjednika SAD.

“Ono što mi možemo zaključiti iz prošlog razdoblja, uzevši u obzir geopolitičke događaje, tj. održane izbore za novog predsjednika SAD, burze su očigledno odreagirale na ovaj način pa je došlo do blagog povećanja te stabilizacije tržišta”, rekao je Trišić.

Prema njegovim riječima, dinamika berzanskih kotacija je na stabilnoj razini, a cijene se kreću oko 450 dolara po toni.

“Što se tiče trenutnog stanja burze, ne bi trebalo doći do ozbiljnijeg povećanja cijena goriva u narednih 10 do 15 dana”, dodao je Trišić.

Kako naglašava, ono što je ključno u svemu tome je da distributeri naftnih derivata nabavljaju robu koja se isključivo veže za burzu, tako da se sve promjene, i povećanje i smanjenje cijena, isključivo baziraju na tom parametru.

Podsjetimo, prije mjesec dana cijene goriva su bile niže u odnosu na sadašnje stanje.

U Banja Luci je krajem prosinca benzin iznosio 1,81 KM po litri, dok je dizel iznosio 1,83 KM. Na benzinskim crpkama u Bijeljini litar benzina je iznosio 1,64 KM, a dizela 1,67 KM.

U FBiH na nekim benzinskim crpkama dizel je iznosio 1,71 KM, dok je na drugima ta cijena išla i do 1,99 KM po litri.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM