spot_img

Često uzimate ibuprofen? Evo zašto ne biste trebali

Mnogi uzimaju ibuprofen kada imaju glavobolje, menstrualne bolove i grčeve i slične probleme. No, je li sigurno često uzimati ibuprofen?

Kratki odgovor jest – ne. “Ljudi misle da bezreceptni lijekovi nisu lijekovi, ali apsolutno jesu i kao i bilo što drugo, mogu biti opasni”, objasnila internistica i liječnica Janet Morgan. Ona je objasnila koji su rizici prečestog uzimanja ibuprofena te kako ga isprano piti.

Jedna studija procjenjuje da su nesteroidni protuupalni lijekovi koji se koriste za liječenje boli i upale odgovorni za 107 000 hospitalizacija i 15 600 smrtnih slučajeva godišnje u SAD-u.

Nuspojave

Ako se uzima neispravno, osobito kronično i često, nuspojave mogu uključivati: proljev, gastrointestinalne probleme, uključujući i krvarenje, srčani udar, zastoj srca, visok krvni pritisak, oštećenja bubrega i jetre, niske razine natrija, mučninu, moždani udar, čireve i uznemiren želudac.

Osoba će biti u većoj mjeri sklonija negativnim učincima ako uzima i neke druge lijekove s kojima se ibuprofen ne bi trebao miješati.

“Ibuprofen može djelovati na druge lijekove, poput onih za visok krvni pritisak, što može dovesti do štetnih učinaka, a to može biti smrtonosno”, ističe dr. Morgan.

S kojim se lijekovima ne bi trebao miješati

Ibuprofen može negativno djelovati u kombinaciji s lijekovima za srce, poput klopidogrela, imunosupresivnim lijekovima, poput ciklosporina, lijekovima protiv napadaja, poput fenitoina i drugima.

Također biste se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom prije uzimanja ibuprofena ako imate bilo koje od sljedećih stanja: gastrointestinalne probleme, uključujući žgaravicu, probleme sa srcem, probleme s bubrezima ili ako ste trudni.

Što se tiče količine koju možete uzeti, dr. Morgan navodi da ne postoji neka univerzalna količina, ali da zdrave osobe ne bi trebale uzimati više od 400 do 600 miligrama dnevno, tri puta u danu. Ako se prekorači ta količina, lijek bi mogao izazvati želučane probleme.

Samo zato što ibuprofen možete dobiti i bez liječničkog recepta, ne znači da ga treba često i olako uzimati. Uvijek biste trebali prvo popričati sa svojim liječnikom koji će vam reći smijete li uopće piti ibuprofen i u kojoj količini.

Kako ispravno uzimati lijek

Osim što se prije uzimanja ibuprofena trebate konzultirati s liječnikom koji će vam na temelju vašeg zdravstvenog stanja reći smijete li piti lijek, imajte na umu još neke stvati.

Ibuprofen pijete samo kada je to nužno. Ovo nije lijek za sve i ne treba ga zloupotrebljavati.

Potražite alternative ibuprofenu. Ako ste ga pili da biste se riješili bola u leđima, isprobajte neke vježbe. Isprobajte tople i hladne obloge koje mogu smanjiti otekline, isprobajte određene gelove da biste umirili bolne mišiće.

Pronađite izvor svoje boli, piše Cleveland clinic. Ako primijetite da redovito uzimate ibuprofen za rješavanje kronične boli i upale, razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste pokušali identificirati temeljni uzrok.

“Nikada ne bi trebalo doći do situacije da svakodnevno uzimate ibuprofen”, ističe dr. Morgan.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti