spot_img
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Čavara i Zvizdić razgovarali sa specijalnom izvjestiteljicom UN-a za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić i prvi zamjenik predsjedatelja Marinko Čavara razgovarali su danas u Sarajevu sa specijalnom izvjestiteljicom Ujedinjenih naroda (UN) za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma Fionnualom Ní Aoláin, koja sa suradnicima boravi u radnom posjetu našoj zemlji.

Tijekom otvorenog razgovora, specijalna izvjestiteljica UN-a interesirala se za aktualnu političku situaciju u našoj zemlji i regiji Zapadnog Balkana, u svjetlu mogućih sigurnosnih izazova i eventualnih terorističkih prijetnji. Gospođa Ni Aolain ocijenila je da naša zemlja, prema Globalnom indeksu za borbu protiv terorizma, ima nizak rizik kad je riječ o potencijalim terorističkim napadima, te izrazila zadovoljstvo postojećim zakonskim rješenjima u BiH koji reguliraju pitanje borbe protiv terorizma. Pokazala je interes za ulogu državnog Parlamenta u borbi protiv nasilnog radikalizma i ekstremizma, te jezika mržnje.

Naglašavajući činjenicu da BiH, u odnosu na druge države u postkonfliktnom razdoblju i razdoblju tranzicije, pokazuje visok stupanj tolerancije, članovi Kolegija Zastupničkog doma PSBiH upoznali su specijalnu izvjestiteljicu UN-a o tome da je BiH jedna od prvih zemalja koja je zabranila odlazak svojih državljana na strana ratišta, te pooštrila sankcije izmjenama Kaznenog zakona. Također, kazali su da naša zemlja ima kvalitetnu Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma za razdoblje 2022. – 2026., kao i da koristi suvremene modele repatrijacije povratnika sa stranih ratišta i borbe protiv nasilnih i ekstremističkih pojava. Naglasili su da se u narednih nekoliko mjeseci, kroz usvajanje izmjena Zakona o instituciji ombudsmana BiH, očekuje uspostavljanje Nacionalnog preventivnog mehanizma protiv mučenja i torture, kao i da je BiH svjesna potrebe implementacije Odluke 854/2017 UN-ovog Komiteta protiv torture u svezi sa obvezama prema žrtvama ratnih zločina i ratnog seksualnog nasilja.

Članovi Kolegija Zastupničkog doma kazali su kako će u narednim danima biti završen proces formiranja vlasti na državnoj razini, te izrazili uvjerenje da će novi saziv državnog Parlamenta i novo Vijeće ministara BiH imati značajnu ulogu u svim reformskim procesima.

Izvor: Press Parlament BiH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM