Utorak, 26 svibnja, 2020

Busovljak u pohoda na ostvarivanje svoje inovativne ideje solarnog šaha – “Solar chess”!

Pročitajte i ovo

Ukinuta obveza samoizolacije pri ulasku u Federaciju BiH

Nakon što je Republika Srpska ukinula obavezu samoizolacije prilikom ulaska u ovaj entitet, isto je učinila i Federacije BiH...

500 tisuća eura za rekonstrukciju vodovoda u Busovači

Jučer je u prostorijama SŠ "Busovača" održana 1. izvanredna sjednica Općinskog vijeća Busovača. Iako je ranije bilo najavljeno održavanje ove...

Predsjednik FBiH Marinko Čavara uputio otvoreno pismo EU dužnosnicima

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je pismo dužnosnicima Europske unije u kojem stoji: „Uvaženi dužnosnici, Vaše ekscelencije,  Dvadeset pet godina...
Igor Akrap iz Busovače, prije tri godine (2016.) je završio studij biologije i kemije na Fakultetu prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru i stekao titulu magistra biologije i kemije, mag.educ. biol. et chem. .

Dvije godine nakon završetka studija Igora poslovne prilike odvode putem Njemačke. Tamo se uspješno zapošljava u struci. U slobodno vrijeme koje ima voli igrati šah. Tijekom jednog razgovora za posao u solarnoj tvrtki, Igoru je sinula ideja o “Solarnom šahu”.

Stoga je svoj hobi i struku spojio u ideju nazvanu “Solarni šah-Solar chess”.
Pokrenuo je crowdfunding kampanju (KICKSTARTER) kako bi testirao tržište i provjerio koliko je zanimanje za njegovu ideju.

Kickstarter možemo definirati kao potpuno novu platformu koja je zapravo servis za grupno financiranje (crowdfunding) kreativnih projekata. Princip donacija i dobivanja nagrada za uzvrat ili gotovog prozivoda (nakon ostvarenja ideje).  Cilj (budžet) mora biti ostvaren u određenom vremenskom periodu, inače se sve donacije vraćaju donatorima. Zapravo transakcije će biti izvršene tek nakon ostvarenja cilja.

Ideja je zaštićena PPA (Provisional Patent Application) i ima 1 godinu da pronađe potencijalnu firmu koja bi licencirala njegov.

U kratkom razgovoru za naš portal Igor nam je ispričao o čemu se zapravo radi, kakav je projekt, kako se pojavila ideja za ovaj inovativni projekt i na koji način mu svatko od nas može pomoći:

“Ovo je prvi šah s kombinacijom zabave i obrazovanja. Igrajući šah u istom trenutku možemo učiti o reakciji solarnih panela.
Kratko objašnjenje solar panel reakcije: Sunce, sunčevo svijetlo (fotoni) padaju na solarnu ploču, pretvaraju se u elektrone, stvarajući električnu energiju.
Opis:
Pogledajmo kako funkcionira SOLAR CHESS:
Sastoji se od dva dijela: 1. Šah igra; 2. Energetski proizvod

Šah igra:

1. Kroz šah igru objašnjenje solarne reakcije. – FOTONI -> ELEKTRONI -> ELEKTRIČNA ENERGIJA -> SVJETLO
2. Pobjedi i osvijetli svoju stranu. – “Always look on the bright side of life”
Eko – energetski proizvod:
3. Izvor svjetla, struje, power bank.
“Mislite o majci Zemlji, Zemlja je sve što imamo zajedničko”
(Think about mother Earth, the Earth is all what we have in common)
4. Jednostavno pakovanje za transport. Fleksibilna struktura.  (izlet, kampovanje, vrt…)
Igrajte šah danju i noću.
Pravila igre:
Energy product Game product
Svjetlo od solarnog panela “Sunce” za šah igru
Fotoni od “Sunca” Figure
“Elektroni” Odnešene figure
Svjetla upaljena! Šah mat!
Inspiracija za Solar Chess?
Prije godinu dana, bio sam na razgovoru za posao u solarnoj tvrtki gdje sam razgledavao cijeli proces proizvodnje solarnih panela. Iznenada sam primjetio da su polja solarnih ploča skoro ista kao na šahovskoj ploči. Nakon toga, sunce me je „udarilo u glavu“, i došao sam na ideju. U povratku kući, u autobusu sam razmišljao o cijelom procesu solarne reakcije, dok je sunco još uvijek „udaralo“ kroz prozor. Pomislio sam: “Hej, mogao bih kombinirati stakleni šah sa solarnim panelom kako bi objasnio kako sve to funkcionira (kroz obrazovanje i zabavu).”
Varijacije na prototipu/ proizvodu?
Koncept će biti isti, ali ključni dio je  solarni panel. Ovdje bi mogle biti varijacije u vezi s proizvodnim troškovima ili dobrim uklapanjem u tvrtku. Prvi i drugi prototip također se mogu uzeti u obzir.
Plan za ostvarenje ideje?
PRVI CILJ: 5 000 € – Za pokrivanje troškova pravljenja savršenog prototipa (uklapanja u proizvodnu liniju potencijalne firme).
STRETCH (ŠIRI) CILJ: 15 000 €
– Upisati se u inventRight kurs i usavršiti postupak licenciranja.
inventRight su vodeći svjetski stručnjaci za licenciranje proizvoda.
-APP DEVELOPMENT – SOLAR CHESS
Trebat će vremena i truda, ako sve prođe dobro, datum završetka bit će u svibnju 2020.
Licenciranje. Definicija: Poslovni ugovor u u kojem tvorac ideje  daje firmi dozvolu za proizvodnju ideje/proizvoda  za specifičnu naknadu.
Ideja je zaštičena sa PPA (Provisional Patent Application)!
Rizici i izazovi?

Pokrenuo sam ovu crowdfunding kampanju da bih testirao tržište, i vidio koliko je veliko zanimanje za moju ideju. Cilj je da pokrije dio stvari kako bi pokrenuo/zainteresirao potencijalnu firmu. Planiram licencirati svoju ideju tvrtkama, i bilo bi mi veliko zadovoljstvo s toliko donatora (simpatizera) projekta,pristupiti potencijalnim firmama za licenciranje. Već sam proveo istraživanje i znam kome bi trebao licencirati ideju. Već ima nekoliko potencijalnih firmi, koje bi podržale moj rad, a zainteresirani su i za suradnju. Ideja je zaštićena PPA (Provisional Patent Application) i imam 1 godinu da pronađem potencijalnu firmu koja bi licencirala ideju. Obavijestiti ću vas o procesu korak po korak. Bit ćete pravovremeno obaviješteni kada možete očekivati svoje nagrade. Glavni rizik i izazov je dio solarnog panela, ali kako je već spomenuto, on ima različite varijacije kako bi se savršeno uklopio u proizvodnu liniju firme.

Za kraj Igor je rekao: „U ovoj igri šaha, svi smo na istoj strani (Vi, ja i potencijalna firma) i nada se da će biti uspješan šah-mat“!

Igorovu ideju i projekt “SOLAR CHESS” možete podržati na Kickstarter-u: Link: http://bit.ly/SOLARCHESS 

Igoru želimo sreću !

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Poslušajte predavanje o bračnoj komunikaciji i komunikaciji s djecom

Radi novonastalih okolnosti vezanih uz epidemiju koronavirusom obavještavamo zainteresirane sugrađane o održavanju Obiteljskog četvrtka putem webinara. Predavanje pod nazivom Bračna...

VIDEO: Srednja škola Busovača slavi 40. rođendan

Facebook objavu SŠ Busovača, čestitku ravnatelja prenosimo u cijelosti: Kroz godine koje su iza nas ponosni smo na svakog učenika koji je pohađao našu školu,...

Članovi GSS-a Busovača postavili table s upozorenjima na staništa poskoka u općini Busovača

Članovi GSS-a Busovača su, u cilju poduzimanja preventivnih mjera zaštite i spašavanja od ugriza zmija, postavili table sa natpisima upozorenja na poznatim staništima zmija...

Nema više zaraženih u SBŽ

Županija Središnja Bosna druga je u Federaciji BiH u kojoj nema više niti jedan zaraženi od koronavirusa. Potvrdio je to županijski ministar zdravstva Anto Matić,...

Porezna uprava: Povećava se broj zaposlenih u Federaciji BiH

Porezna uprava Federacije BiH (PUFBiH) objavila je nove podatke prema kojima je ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 22. svibnja ove godine...
- Marketing -

Pročitajte i ovo