spot_img

Busovljaci hodočastili u Padovu (FOTO)

U večernjim satima 24. 5. grupa od 60-ak župljana iz Busovače uputila se na hodočašće sv. Anti Padovanskom u Padovu. Hodočašće je započelo svetom misom na kojoj je župnik fra Zoran Jaković blagoslovio hodočasnike kako bi mogli sretno putovati, moliti se i zavjetovati te družiti se, radovati i veseliti.

Rano, sa svitanjem dana stigli smo u Padovu i odmah se uputili u Baziliku u kojoj smo proveli nekoliko sati moleći se u tišini, obilazeći grob i relikvije sv. Ante. Tu smo imali i svetu misu koju smo prikazali za sve naše zavjete, molitve i potrebe. Svatko je došao sa svojim zavjetima i potrebama, svojim osobnim molitvama ali i molitvama za nama drage ljude koje nismo zaboravili. Molili smo Boga po zagovoru sv. Ante da nas čuva, štiti i blagoslovi.

Po izlasku iz Bazilike uputili smo se u razgledavanje grada. Jedna veća grupa posjetila je botanički vrt u kojem se pogledali mnoštvo biljaka iz cijeloga svijeta. Razgledavši grad i trgove koji su u blizini Bazilike uputili smo se prema Vicenzi na prenoćište.

U nedjelju ponovno se vraćamo u Padovu kako bi posjetili Svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića. Budući da je sveti Leopold poznat kao ispovjednik koji je dugi niz svoga života proveo u ispovjedaonici slušajući i odrješujući pokornike imali smo priliku razmišljati o svojim grijesima i propustima, pokajati se te u molitvi dobiti snagu za promjenu života na bolje. Poslije svete mise i obilaska svetišta, ponovno smo imali vremena za obilazak grada, kupnju suvenira i poklona te polako se spremali za povratak kući. Put je prošao u radosti jer smo uživali u druženju pjevajući i veseleći se.

Ovo je hodočašće od velike koristi za nas koji smo posjetili svetišta sv. Ante i Leopolda Bogdana Mandića te moliti se u njima. Oduševljeni smo mirom kojeg smo pronašli u svetištima ali i ljepotom grada. Sve je to „prouzrokovalo“ mir, radost i veselja kod svakoga od nas. Hodočašće nam je pomoglo shvatiti da se čovjek sastoji od duha, duše i tijela. Duh je ono što nas povezuje s Bogom i u ova smo dva dana imali priliku u molitvi osluškivati što nam Bog govori. Zaista smo osjetili duhovni mir i dobili snagu za život. Duša nas povezuje s ljudima kroz emocije: radost, veselje, sreća. Svi smo oduševljeni, sretni i zadovoljni onom što smo vidjeli i doživjeli. Jedino smo fizički umorni od puta i hodanja ali kad se odmorimo shvatit ćemo da se trud zaista isplatio.

Izvor: Facebook stranica Župa sv. Ante Padovanskog Busovača

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti