spot_img
Četvrtak, 7 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Busovača ugostila gradišćanske Hrvate

Osebujna skupina Hrvata iz sedam srednjoeuropskih zemalja, ujedinjenih pod zajedničkim imenom “Gradišćani”, posjetila je jučer u popodnevnim satima općinu i župu Busovača.

Predvođeni Franjom Pajićem, pasioniranim poznavateljem povijesti i kulturne baštine srednjobosanskih, ali i svih ostalih Hrvata, Gradišćani su obišli najvažnija mjesta hrvatske kulture u središnjoj Bosni.

Ovu osebujnu folklornu skupinu u Busovači su dočekali malobrojni građani i predstavnici župe Busovača.

U svom obraćanju gostima, župnik župe Busovača fra Dominko Batinić pozdravio je drage goste i poželio im sreću na njihovom pohodu – “Stazama naših starih”. Spomenut ćemo kako je župnik na kraju 30-minutnog folklornog programa članovima skupine podijelio simbolične poklone u spomen na našu Busovaču.

„Željeli smo se upoznati prvenstveno sa svojom poviješću i na taj način učvrstiti svoj identitet koji je u Mađarskoj, Austriji, Češkoj, Sloveniji i Slovačkoj opstao više od 500 godina“, rekao je Pajić za naš portal. Pajić je i sam Gradišćanski Hrvat čiji su preci pred navalom Turaka izbjegli u središnju Europu.

Skupina Gradišćana, zajedno sa domaćinima iz središnje Bosne, obišla je i tri najstarija samostana u Bosni i Hercegovini, fojnički, kreševski i onaj najdojmljiviji – u Kraljevoj Sutjesci. Tu su simbolično odali počast posljednjim bosanskim kraljevima, čijim padom počinje i višestoljetno iseljeništvo Gradišćana.

Obilazak je nastavljen na Bobovcu, a cijelu manifestaciju, koju su organizirali malobrojnim lokalnim Hrvatima i, uglavnom, sebi za dušu, bila je u ozračju snažne simbolike. S mjesta s kojeg su njihovi preci protjerani prije više od 500 godina, oni danas slobodno manifestiraju svoju kulturu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM