spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

BUSOVAČA Otvorena izložba slika talentiranog i neafirmiranog umjetnika Roka Ružića

Nesvakidašnji kulturni događaj u kojemu se isprepletalo više vrsta umjetnosti

Zbog umjetnika i umjetnosti svijet je definitivno bolje, ugodnije i ljepše mjesto za život. Umjetnika koji stvaraju iz duše, koji svoja djela boje isključivo emocijama. Jedan od njih je Roko Ružić, mladić rođen u Busovači u obitelji u kojoj je umjetnost poput kruha, svakoga se dana konzumira i za život im je neophodna. Otac Dario je također slikar, sestra Romana piše pjesme, a Roko je odlučio krenuti očevim stopama, ali naravno na svoj način. „Moje slike nastaju iz duše, iz mojih emocija i one nisu na prodaju, ja ih slikam za sebe i svoju dušu, neopterećen bilo kakvim granicama pa i škola koje te žele svrstati u jedan pravac ili tvoju umjetnost ograničiti na bilo koji način. Večeras sam odlučio ljudima s kojima sam odrastao, s kojima živim, po prvi put predstaviti svoje slike “, kazao nam je Roko Ružić na početku izložbe drugačije od onih kakve poznajemo, prve koja je upriličena u njegovoj rodnoj Busovači.

Izložbu je organizirala Davorka Dujmušić, glazbena umjetnica, a njezinu ideju prigrlili su i drugi umjetnici iz Busovače, od već etabliranih u svojoj sredini do onih najmanjih, učenika Glazbene škole Jakova Gotovca, područnog odjela u Busovači kojima je Roko održao likovnu radionicu te joj kaže u šali „preoteo“ učenike. Njihovi radovi su se također mogli pogledati, uz Rokove slike. Posjetitelji su na ovom nesvakidašnjem kulturnom događaju uživali i u recitacijama, glazbi. Jednu od pjesama koju je napisala Rokova sestra Romana recitirao je Ivan Arapović, Busovljak koji trenutačno živi i radi u Njemačkoj. Uz glasovir i gitaru zapjevale su i zasvirale Davorka Dujmušić, Karolina Radošević i Vesna Kegelj, glazbenice iz Busovače. „Jednostavno, željeli smo ovom mladom, talentiranom i samozatajnom umjetniku priredili izložbu za pamćenje, kao umjetnici umjetniku, izložbu kojom će nadam se početi njegovo afirmiranje u svijetu likovne umjetnosti u kojem Roko, uvjerena sam, ima što pokazati“, kazala nam je Davorka Dujmušić, glavni „krivac“ za ovaj kulturni događaj.

Iza organiziranja izložbe Roka Ružića dakle stoje njegovi prijatelji, umjetnici koji su kažu na ovaj način željeli dati doprinosit obogaćivanju kulturne scene Busovače, ne čekajući ničiju potporu. Jer i umjetnost je kažu takva, dolazi iz duše i ne podnosi nikakva ograničenja. Uostalom, nitko umjetnost ne razumije bolje od umjetnika samih, a kad se udruže posjetiteljima ostaje samo uživali u njezinim različitim vrstama, lijepim i ugodnim za sva čula.

Tekst: Ana Popović / Artinfo.ba
Foto: Dario Plavčić / grad-busovaca.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti